Un avion IAR Șoim s-a prăbușit în județul Bacău. Piloții s-au catapultat, sunt în stare stabilă și au ajuns la Spitalul Militar

16 iulie 2018, 14:01

Avionul a decolat fără probleme de pe pista aerodromului din Bacău în jurul orei 13.20. Nu era vorba de o misiune de lungă durată, ci de un zbor de verificare a parametrilor tehnici ai aparatului, un IAR 99 Şoim, fabricat la Craiova şi modernizat în urmă cu zece ani. La manșă se aflau doi piloți experimentați, unul cu 1000, altul cu 450 de ore de zbor. La aproximativ 15 minute de la decolare, ceva a schimbat radical parcursul misiunii, iar cei doi piloți au decis să se catapulteze. Au aterizat câteva minute mai târziu în apa Lacului Galbeni, situat la 20 km sud de Bacău.

Echipele de salvare de căutare ale Bazei au fost alertate imediat. La fel, Poliția și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Cei doi piloți au fost recuperați într-o stare stabilă și urmează a fi supuși unor investigații amănunţite la Spitalul Militar Central din București. O comisie de specialişti, ministrul Apărării şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene au ajuns în Baza Aeriană 95 din Bacău.

Epava aeronavei este încă în apa Lacului Galbeni. Zona a fost înconjurată şi s-a format un perimetru de securitate cu acces interzis. Specialiştii vor recupera rămăşiţele avionului, toate datele şi înregistrările de zbor, pentru a afla cât mai repede cauzele accidentului. În urmă cu mai puţin de două săptămâni, la un miting aviatic din Baza Borcea, un MIG 21 Lancer s-a prăbuşit, iar pilotul şi-a pierdut viaţa.

UPDATE Cei doi piloţi ai aeronavei militare au fost transportați în Capitală pentru a primi îngrijiri medicale la Spitalul Militar. Diana Brâncuș ne spune ce știe despre starea lor. Comandorul Marcel Breșug avea fracturi la ambele picioare, traumatisme de umăr și de gambă. Căpitanul Iulian Pena are traumatisme vertebrale în zona lombară.

UPDATE Ambii piloți au ajuns la Spitalul Militar Central și sunt supuși evaluărilor.

(w460) Piloții a

UPDATE Elicopterul SMURD a aterizat pe Aeroportul Băneasa și comandorul Marcel Breșug va fi transportat la Spitalul Militar cu o ambulanță.

UPDATE Dintr-un comunicat al Ministerului Apărării se spune că această aeronavă IAR 99 Șoim a plecat în jurul orei 13.20, într-un zbor de verificare a parametrilor, a transmis Răzvan Cojocariu, corespondent TVR. La aproximativ 10-15 minute a intervenit catapultarea celor doi piloți, doi instructori – comandorul Marcel Breșug și de căpitanul-comandor Iulian Pena. Oameni cu experiență de zbor, primul avea 1.000 de ore de zbor, al doilea 450 de ore de zbor. După momentul catapultării, piloții au aterizat într-un lac de lângă Bacău, la aproximativ 20 de kilometri, ulterior au fost recuperați de un echipaj al Bazei 95 de un elicopter. Comandorul Marcel Breșug va fi dus la Spitalul Militar din București, pentru evaluări care se fac după catapultare – de tip neurochirurgical. Și căpitanul Iulian Pena va fi transportat la același spital. Ancheta este în plină desfășurare.

UPDATE Ambii piloți sunt răniți și au fost duși la spital. Unul dintre ei – comandorul Marcel Breșug – va fi transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Militar din București.

Este vorba de un avion IAR 99 Șoim al Bazei 95 din Bacău, un avion pentru antrenament și școală, a transmis Răzvan Cojocariu, corespondent TVR. Catapultarea s-ar fi petrecut relativ aproape de Baza Aeriană 95 din Bacău, în zona Comunei Nicolae Bălcescu. În acest moment, echipe din Baza 95 dar și din partea ISU și polițiști îi caută pe cei doi piloți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă