Un caz de Covid a băgat o comună din Alba în zona roșie, iar moldovenii de peste Prut mențin județul Vaslui în scenariul verde

11 martie 2021, 18:29

În Alba a fost nevoie doar de un singur caz de infectare, pentru ca una dintre cele mai mici comune din județ, Ceru-Băcăinţi, să intre în zona roşie. Acum, cei 273 de locuitori trebuie să respecte restricţiile impuse de lege.

Nicolae Albu, prefectul judeţului Alba: “Metodologia este aceeași pentru toate cazurile, se calculează cazurile la mia de locuitori, iar specialiștii de la DSP analizează fiecare caz în parte și iau deciziile în consecință”.

Localnicii spun că scenariul roşu nu prea îi afectează.

Ioan Trif, primarul comunei Ceru-Băcăinţi: „Pentru marea majoritate nu înseamnă mai nimic, cetățeanul se scoală la 7 dimineața, dă la vacă, mai dă o dată, îi dă apă, mai taie lemne, până la masa de seară”.

În județul Vaslui, însă, rata îmbolnăvirii este mică, pentru că sunt mulți locuitori.

Această creştere a populaţiei ar putea fi pusă pe seama celor de peste Prut. Numărul de rezidenți cu dublă cetățenie româno-moldovenească a crescut vertiginos în ultimii ani. Unele voci susțin că oamenii nu locuiesc, de fapt, acolo unde au adresa din buletin, ci în alte țări din Uniunea Europeană.

Judeţul Vaslui depășește cu puțin o infectare la mia de locuitori, însă incidența reală ar putea fi mai mare.

GEANINA TOFAN, purtător de cuvânt al primăriei Vaslui: „Nu avem noi calitatea de a interpreta dacă un anumit segment de populație stă efectiv în județul Vaslui”.

DUMITRU BUZATU, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui: „Legea și ordinele ministrului Sănătății se respectă atât la Vaslui, cât și la Bârlad, cât și la Huși, în oricare din localitățile judeţului Vaslui”.

Județul Vaslui se menține de mai multă vreme în scenariul verde.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite