Un grup de cetăţeni afgani, între care și colaboratori ai militarilor români, adus în România, la bordul unei aeronave
09 Septembrie 2021, 22:12 (actualizat 10 Septembrie 2021, 20:00)
(actualizat 10 Septembrie 2021, 20:00) | Știrile TVR

139 de afgani, printe ei și colaboratori ai militarilor români în misiunile din Afganistan, au fost extrași din Kabul și aduși în România.

În avionul Tarom care a aterizat joi seară pe Baza 90 Transport Aerian, au fost și zeci de studenți afgani, câțiva magistrați, polițiști și activiști ai drepturilor omului și membri ai familiilor lor.

În țară a ajuns și personalul consular.

S-a încheiat cea mai amplă operațiune de extragere din Afganistan, unde mai sunt 8 români care nu doresc evacuarea.

Sunt persoane evacuate în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale convocate pe 13 august şi coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Afganii au fost întâmpinaţi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.

Afganii vor ajunge în centrele de azil din Galați unde vor sta două săptămâni în carantină.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, a precizat că în România există şase centre de azil, care au în total 750 de locuri, cu posibilitatea suplimentării, iar gradul de ocupare al acestor centre este în prezent de 70%.