Un istoric susține că a localizat misteriosul pod din lucrarea „Mona Lisa”
08 Mai 2023, 13:20 (actualizat 08 Mai 2023, 13:29)
(actualizat 08 Mai 2023, 13:29) | Știrile TVR

„Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci este una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume, faimoasă atât pentru frumusețea sa, cât și pentru misterul din jurul identității modelului și a locului pictat în spatele ei, relatează CNN.

Satul Ponte Buriano, o suburbie a orașului Arezzo din regiunea italiană Toscana, este atât de convins că podul din spatele Giocondei este Ponte Buriano, încât a făcut din acest lucru un element cheie al campaniei sale turistice locale, revendicând podul chiar și pe semnul de bun venit al satului.

Dar acum, istoricul Silvano Vinceti spune că podul din spatele Giocondei este, de fapt, Podul Romito din localitatea toscană Laterina, aflată în apropiere.

„Forma distinctivă a [râului] Arno de-a lungul acelei porțiuni de teritoriu corespunde cu ceea ce Leonardo a portretizat în peisajul din stânga femeii înfățișate în faimosul tablou”, a declarat Vinceti la o conferință de presă organizată la Asociația Presei Străine din Roma.

Vinceti a realizat, de asemenea, o reconstrucție virtuală a podului pentru a arăta asemănările și s-a bazat pe documente din arhivele de stat din Florența.

„Mona Lisa” a fost pictată la începutul secolului al XVI-lea.

Între 1501 și 1503, Da Vinci a locuit cu cardinalul Cesare Borgia lângă Laterina, a constatat Vinceti. Podul era în uz și avea patru arcuri - așa cum este descris în opera de artă.

Pe de altă parte, podul din Buriano are șase arce, a spus Vinceti, iar Ponte Bobbio, un pod din Piacenza despre care unii spun că apare în pictură, are mai mult de șase arce.

Podul Romito făcea legătura între Arezzo, Fiesole și Florența, dar acum este în ruine. Vinceti a declarat că a studiat imagini cu drona ale malurilor râului, ruinele și fotografii de-a lungul anilor pentru a stabili că „podul etrusco-roman Romito este fără îndoială” cel din fundal.

La conferința de presă a fost prezentă și primarul orașului Laterina, Simona Neri, care este încântată de perspectiva de a revendica podul pentru a aduce turiști în orașul său de 3.500 de locuitori.

„Sperăm din tot sufletul că această veste minunată va intriga și fascina turiștii locali și străini, știind că va fi o mare oportunitate de a relansa turismul din teritoriul nostru, asupra căruia putem lucra mult pornind de la valorificarea naturalistică, culturală și monumentală”, a spus ea.

„Trebuie să încercăm să protejăm ceea ce a mai rămas din pod, ceea ce va necesita finanțare”, a spus Neri, menționând că există fonduri disponibile pentru majoritatea zonelor legate de Da Vinci și de alți maeștri.

„Va exista o oarecare rivalitate, va trebui să punem și un afiș”, a adăugat ea.

Capodopera din secolul al XVI-lea a lui Da Vinci se află în prezent la Louvre, în Paris, unde este văzută de milioane de vizitatori în fiecare an. Însă experții spun că faima sa mondială se datorează mai degrabă faptului că a fost furată din galerie de către meșterul italian Vincenzo Peruggia în 1911, decât unei singularități artistice.

„Dacă o altă lucrare a lui Leonardo ar fi fost furată, atunci aceea ar fi fost cea mai faimoasă lucrare din lume, nu «Mona Lisa»”, declara în 2013 Noah Charney, profesor de istoria artei și autor al cărții „The The Thefts of the Mona Lisa”.

„Nu era nimic care să o distingă cu adevărat în sine, în afară de faptul că era o lucrare foarte bună a unui artist foarte faimos - asta până când a fost furată”, a adăugat el. „Furtul este ceea ce i-a sporit cu adevărat atractivitatea și a făcut-o cunoscută”.