Un judecător afgan care se ascunde cu familia cere ajutor statului român: În curând, talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide

6 octombrie 2021, 20:52

Omid are în jur de 35 de ani și a fost timp de mai bine de 6 ani judecător. De-a lungul timpului, el a condamnat mulți afgani acuzați de terorism. Imediat după căderea Kabulului, pentru el, pentru soție și pentru cei doi copii mici a început cursa pentru supraviețuire. Se mută de colo colo, doar noaptea, în speranța că noua putere le va pierde urma.

Omid, judecător afgan: „Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forţa şi au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. S-au comportat foarte urât cu vecinii, i-au întrebat unde sunt şi le-au cerut să mă predea.”

Judecătorul nu are pașaport, iar talibanii i-au înghețat conturile. În prezent, familia lui trăiește cu puținii bani dați de prieteni sau rude.

Omid, judecător afgan: „Nu avem suficientă mâncare. Copiii nu pot ieşi afară, nu pot merge la şcoală. Toţi suntem deprimaţi, suntem ca nişte prizonieri într-o închisoare.”

ilele acestea au început să circule pe rețelele sociale fotografii cu oameni din sistemul de justiție afgan care au fost deja executați. Omid susține că toți colegii săi se ascund, însă nu vor putea face asta la infinit. El ține legătura cu colegii români din Forumul Judecătorilor și speră ca aceștia să reușească să facă ceva. Împreună cu autoritățile de la București, Asociația Magistraților Români a reușit la începutul lunii trecute să scoată din Afganistan 45 de oameni, 7 judecători și famiile lor. Zilele acestea, Forumul judecătorilor i-a trimis o scrisoare președintelui Iohannis și i-a cerut să-i ajute pe magistrații afgani. În prezent, MAE are cereri de azil din partea altor 8 judecători afgani, printre care și Omid.

Omid, judecător afgan: „Dacă situaţia va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă