Un leac pentru fiecare în parte, un medicament personalizat. Domeniul farmaceutic se întoarce, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, la principii vechi în tratarea pacienților

3 decembrie 2022, 19:28

Mereu în schimbare, mereu adaptate la necesitățile noastre. Colorate sau albe, de diverse forme, în capsule sau pliculețe. Medicamentele ascund în spate ani grei de cercetare.

Ne ducem la croitor să ne facă o haină pe măsurile noastre, iar la farmacist mergeam înainte să ne dea leacul pentru boala de care sufeream. În muzeul Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, studenţii curioşi pot afla cum se făceau medicamentele în secolul 19.

Iulia a ales facultatea de farmacie combinând pasiunea pentru chimie şi dragostea pentru cei din jur. Încă nu ştie dacă va alege să facă cercetare sau dacă îi va plăcea să lucreze în industria farma. Dar ideea unui tratament individual o face să zâmbească atunci când vorbește despre cariera ei.

Iulia Tache, studentă la Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila: „Nu doar prepari un medicament pentru un om, te gândeşti că îi dai o speranţă unui om pe care l-ai întâlnit într-o zi în faţa ta.”

Astăzi, într-unul dintre laboratoarele facultăţii de farmacie, cu aparate de ultima generaţie, se caută soluţii pentru a prepara mai uşor medicamente personalizate.

Mihaela Ghica, profesor la Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila: „Aici determinăm cum se comportă atunci când este etalată pe piele o cremă cosmetică.”

Valentina Anuța, profesor la Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila: „Ne dă o idee destul de clară asupra cum se va comporta medicamentul, forma farmaceutică respectivă atunci când este administrată într-adevăr la om.”

Farmacia personalizată pleacă de la structura genetică a omului respectiv, iar farmacistul trebuie să „cunoască cât mai mult detaliile organismului căruia îi este adresat, să cunoască caracteristicile lui proprii şi în funcţie de asta putem să realizăm forme farmaceutice, să fie eficiente numai acestui pacient sau numai unei categorii de pacienți”, spune Lăcrămioara, Popa, profesor la Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila.

Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie, UMF Carola Davila: „Mă adresez ţie, omul, nu mă adresez unei mase de pacienţi care au 500, 1000 cu afecţiunea x, ci mă adresez lui x, y, z care au problema asta şi pentru el gândesc o soluţie care îi e bună doar lui.”

Anul viitor se împlinesc 100 de ani de când, Facultatea de Farmacie din Bucureşti pregăteşte tineri care să ne facă să fim bine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite