Un medic a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar altul a fost plasat sub control judiciar în dosarul fraudelor cu stimulatoare cardiace refolosite de la pacienți decedați

18 februarie 2023, 10:05

Sistemul folosit de medicii suspectați era simplu: după un prim consult la spital, pacientul era îndrumat spre clinica privată care ar aparține medicului Dan Tesloianu. Persoanelor cu aritmii li s-ar fi prescris un medicament care încetinea ritmul cardiac, stare care îi speria de moarte. Imediat li se recomanda montarea unui aparat intracardiac.

Acestea se recoltau de regulă de la morga spitalului. Lucru recunoscut, de altfel, de angajați ai spitalului, care i-ar fi indicat chiar pe rezidenții lui Tesloianu ca fiind cei care scoteau diospozitivele de la morți, spun surse judiciare. Unul dintre foștii miniștri ai Sănătății, admite că aceasta poate fi o soluție de criză.

Și un cardiolog a declarat pentru TVR că refolosirea stimulatoarelor cardiace era o practică pe vremuri.

Polițiștii de la economic, cei care investighează cazul, spun astfel de operații s-au făcut din 2017 până anul trecut. Ei vor să discute cu cât mai mulți dintre acești pacienți, însă cu multa atenție pentru a nu le produce șocuri. Cei mai mulți sunt în vârstă, cu mai multe afecțiuni. Unii au abia acum explicația unor complicații prin care au trecut.

Medicul ieșean, spun surse judiciare este investigat și pentru modul în care ar fi obținut unele sume de bani. Sponsorizări care ajungeau pe jumătate la spitalul Sf Spiridon, jumătate la o firmă și un ONG, care ar aparține lui Tesloianu. Anul trecut au apărut primele semne de întrebare legate de ceea ce se întâmpla în secția de cardiologie de la Sf Spiridon.

Primele suspiciuni, spun surse judiciare, le-ar fi avut funcționari ai CAS care au și cerut lămuriri de la spital. În paralel, a apărut și o plângere penală a unei familii care susținea că ruda lor decedată nu mai avea defibrilatorul la inimă, Acum două săptămâni a avut loc și un control al ministerului sănătății susțin aceleași surse și apoi a urmat ancheta penala.’

Se pare că medicul ieșean anticipa sau auzise că ar putea urma o anchetă și, potrivit unor surse judiciare, a fi încercat să mai șteargă din urme.

ACTUALIZARE Medicul din Iași arestat inițial pentru 24 de ore a fost arestat preventiv pentru 30 zile.

ACTUALIZARE Ședința de judecată s-a încheiat, iar o pronunțare în acest caz va fi în jurul orei 17.00.

ACTUALIZARE În paralel, susțin surse judiciare, ar fi reieșit că principalul suspect în dosar, medicul Dan Tesloianu, avea o firmă de evenimente prin care ar fi organizat congrese de specialitate. În cursul acestora ar fi solicitat sponsorizări către spital de la diverse firme din domeniu. O parte din bani ar fi ajuns la firma de evenimente și la un ONG condus de aceeași persoană. La un moment dat și-ar fi dat seama că ar putea urma o investigație așa că, anul acesta, ar fi luat legătura cu un fost rezident care în lucrează la un spital din Capitală și i-ar fi propus, susțin aceleași surse,să mute încasarea banilor din sponsorizări pe firma de evenimente a acestuia. Ar fi obținut acordul și colaborarea ar fi fost pusă la punct numai că, între timp, au avut loc perchezițiile de ieri. Și acest medic a fost audiat ieri și ar fi declarat,susțin surse judiciare,că ar fi spus că deja plătise în avans organizarea unui congres medical, dar că nu primise încă bani de la Tesloianu.

 

 

ACTUALIZARE Medicul Dan Tesloianu, susțin surse judiciare ar fi refuzat să dea declarații în cursul audierilor de noaptea trecută. La ora 2 dimineața,o echipa de politiști l-a adus de la Iași la București pe Dan Tesloianu pentru a fi prezentat magistraților Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. Surse judiciare susțin că Dan Tesloianu ajutat de alți medici ar fi refolosit dispozitive medicale intracardiace reciclate care ar fi fost, cel puțin o parte dintre ele, sterilizate la secția de oftalmologie. Pentru a le putea repune pacientor era însă nevoie de componente auxiliare noi pe care le-ar fi obținut de la aparatele noi comandate pe numele spitalului ieșean.

ACTUALIZARE O parte dintre cei 238 de pacienți pentru care s-ar fi folosit dispozitivele luate de la persoane decedate și recoltate chiar în morga spitalului de către Tesloianu, ar fi fost convinși de necesitatea intervenției printr-o păcăleală. Surse autorizate susțin că persoane cu aritmii ar fi fost trimise la clinica particulară a lui Tesloianu. Acolo unde li s-ar fi recomandat un medicament care ar avea că efect încetinirea ritmului cardiac. Confruntați cu o astfel de situație produsă de medicamente, pacienții ar fi acceptat intervenția de montare a dispozitivelor medicale fără a ști că acestea sunt reciclate. Anchetatorii vorbesc și despre 2 pacienți care au decedat.

ACTUALIZARE La Tribunalul București are loc ședința de judecată în ceea ce-l privește pe medicul adus azi-noapte de la Iași. 238 de victime ar fi fost afectate de practicile frauduloase ale medicilor anchetați.

Surse din anchetă au dezvăluit că există un pacient care poartă un stimulator cardiac prelevat anterior de la alte două persoane.

Acest circuit a fraudat inclusiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate ai cărei specialiști și-ar fi data seama anul trecut că deconturile care vin de la Spitalul Sfântul Spiridon erau mai mici decât cele cerute pentru instalarea de defibrilatoare cardiace. sumam standard epntru astfel d eintervenții este de 12.000 de lei, dar decontul de la Spitalul din Iași era de 6.400 de lei. Suspiciunile au dus la deschiderea unei anchete din partea Casei de Asigurări, care a descoperit ca se făceau achiziții de la diferite firme pentru realizarea acestor intervenții, dar de la aparatele achiziționate se foloseau doar auxiliarele. Restul aparaturii era prelevată de la pacienții decedați aflați la morga spitalului. Restul de aparatură rămânea în gestiunea spitalului și nu mai putea fi utilizată.În urmă cu 2 săptămâni, în spital, a avut loc și un control al Ministerului Sănătății urmat de sesizarea autorităților în privința reutilizării dispozitivelor medicale intracardiace.

ACTUALIZARE Procurorii au găsit sume de bani, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace şi 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, în urma percheziţiilor efectuate la medicii din Iaşi, acuzaţi că extrăgeau stimulatoare cardiace de la cadavre şi le montau la pacienţi.

„La percheziţiile efectuate în cursul zilei de ieri, 17 februarie 2023, au fost ridicate următoarele bunuri şi sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă”, a anunţat sâmbătă Parchetul General.

De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asiguratorie a sechestrului.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

––––––––

Un medic de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iaşi, fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Acești medici l-ar fi ajutat pe medicul de la Spitalul ”Sf. Spiridon” care a fost reținut să obțină dispozitivele medicale și să găsească bolnavi cărora le-ar fi inventat diagnostice pentru a-i convinge de necesitatea intervenției chirugicale.

Unul dintre acești medici a fost plasat sub control judiciar și i-a fost interzis dreptul de a profesa.

Toți medicii vizați în dosar ar fi primit mită pentru a-și face treaba pentru care oricum erau plătiţi.

Mai mult, arată procurorii, dispozitivele medicale refolosite nu erau înregistrate în actele spitalului și nu aveau documente care să ateste sterilizarea lor.

238 de astfel de stimulatoare cardiace extrase din cadavre au fost refolosite, cu riscul de a le provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă