Un medic din Bistrița a donat plasmă de 6 ori. De 5 ori a donat și un preot din Ilva Mică. Angajații de la Ambulanța Timiș pleacă de mai multe ori pe săptămână prin țară ca să aducă plasma salvatoare de vieți
17 Octombrie 2020, 20:27

Este o criză a donatorilor de plasmă pentru pacienții cu forme severe de COVID-19! Puţini dintre cei care s-au vindecat merg să doneze. Din câteva mii de persoane vindecate în județul Timiș, de exemplu, doar 100 au donat până acum. Sunt însă și oameni care au vrut atât de mult să ajute, încât au mers să doneze plasmă de mai multe ori.

Pe Lucian Bobeanu îl găsim salvând vieți. E medic de urgență la serviciul de Ambulanță din Bistrița de 4 ani, după ce a fost medic de familie. Virusul nu l-a ocolit, dar a învins boala. Apoi nici nu a stat pe gânduri și a mers să doneze plasma. De 6 ori!

În Ilva Mica l-am găsit pe Ștefăniță Potra, preot paroh al unei biserici din comună. Și el a avut COVID, o formă ușoară. A vrut să ajute și a donat plasmă de 5 ori. Îi îndeamnă și pe ceilalți să facă la fel.

Dar astfel de cazuri sunt rare, pentru că oamenii se tem să doneze. La Centrul de Transfuzii din Timișoara, de exemplu, au donat plasma până acum 130 de persoane din cele 5.000 declarate vindecate în județ.

Cei mai mulți sunt angajați ai unor companii sau instituții unde au fost focare de infecție, iar conducerile i-au mobilizat să doneze. Gestul lor este extrem de important. E nevoie însă de și mai mulți donatori!

Pentru pacienții internați la Timișoara care au nevoie de plasmă, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță Timiș pleacă de mai multe ori pe săptămână prin țară, să o aducă.

Adnana Simon coordonează Compartimentul de Transport, a fost pacient COVID și donator de plasmă. E revoltată că oamenii aleg să stea deoparte după ce se vindecă.

Adesea, cei care refuză să doneze plasmă spun că se tem de ac, nu vor să retrăiască experiența bolii sau cred că s-ar putea reinfecta în timpul donării.