Noi atacuri cibernetice ale rușilor în România. Hackerii români de la Anonymous au atacat la rândul lor un site oficial al Federației Ruse

30 aprilie 2022, 11:54

Seria de atacuri de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) asupra unor site-uri web care aparţin unor instituţii publice, partide şi organizaţii private din România a continuat. Sâmbătă, la ora 2:30, a fost atacat site-ul dnsc.ro, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

„Azi, 30 aprilie la aproximativ orele 2:30AM site-ul www.dnsc.ro a fost subiectul unui atac de tip DDoS. La orele 8:30AM site-ul web a fost deja repus in funcţiune, fără dificultăţi. Directoratul recomandă implementarea rapidă şi precisă a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteţi folosi este disponibil la: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021”, se menţionează într-un comunicat al DNSC.

Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu instituţiile abilitate pentru investigarea şi contracararea acestor atacuri cibernetice. Atacurile sunt auto-asumate de gruparea pro-rusă Killnet şi au vizat site-urile web gov.ro – mapn.ro – politiadefrontiera.ro – cfrcalatori.ro – otpbank.ro – psd.ro – dnsc.ro, având ca obiectiv indisponibilizarea site-urilor web româneşti vizate prin supraîncărcarea acestora cu trafic masiv de internet, din surse multiple.

”Aparent e un grup de hacktivism, adică grup de hackeri cu roientare politică propagandistică, aparent vorbitori de rusă cu multe activități la adresa țărilor UE sau NATO. A fost ddos, care a avut ca efect blocarea serviciilor anumitor site-uri prin supraaglomerare. La nivelul României avem o cooperare strânsă cu instituții cibernetice de la noi și la nivel european, deci putem anticipa astfel de activități și le putem diminua impactul și riscurile. Riscul unei vulenrabilitati e acolo dar noi ne putem asigura că limităm impactul pe care îl produce vulnerabilitatea”, a explicat Andrei Bozeanu, cercetător la DNSC, la Tema Zilei.

Vineri, Directoratul a publicat pe www.dnsc.ro lista de 266 adrese IP implicate în atacurile de tip DDoS auto-asumate de Killnet asupra site-urilor web româneşti, şi a lansat procedurile necesare pentru limitarea atacurilor.

„Publicarea este parte a procesului transparent pe care Directoratul l-a activat la declanşarea conflictului militar, pentru contracararea atacurilor cibernetice ce impactează România, în contextul războiului Ucraina-Rusia”, se subliniază în comunicat.

Killnet a primit o replică de la grupul de hackeri Anonymous România, care a anunțat pe Facebook că a atacat un website oficial al Federației Ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite