Un nou magazin social pentru ucraineni a fost deschis în București de Crucea Roșie din România

30 august 2022, 18:06

Svetlana este primul client al magazinului social deschis aproape de Piaţa Amzei, în Bucureşti. Nici nu ştie ce să ia pentru bebeluşa blondă de 11 luni şi pentru cei doi băieţi mai mari cu care stă într-o cameră de cămin în Capitală.

Nevoile sunt mari, mai ales că vine şi şcoala, iar ea nu se poate angaja. Nu ştie nici măcar engleză. Aşa că orice primeşte o ajută.

Svetlana, refugiată din Ucraina: Preţurile sunt mult mai mari decât la noi în ţară. Ne mulţumim cu ce avem. Renunţăm la lucrurile pe care nu ni le permitem. Vrem să mergem acasă, să se termine războiul.

O viitoare mamă e din martie la Bucureşti. A fugit tot din zona Odesei. Peste o lună va aduce pe lume o fetiță și un băiat, Costea şi Cristina. Vor fi români, spune femeia, încântată de câţi oameni i-au sărit în ajutor în ţara noastră.

Svetlana, refugiată din Ucraina: Suntem mulţumiţi de orice ni se oferă. Toate lucrurile noastre au rămas în Ucraina. Am plecat mai mult cu ce am avut pe noi. Contează enorm acest ajutor. Avem cu noi şi un nepot de 15 ani. Sunt momente în care şi el se gândeşte să muncească, şi eu.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Oamenii din Ucraina care vin la magazinul social pot să-şi aleagă singuri lucrurile de care au nevoie sau pe care şi le doresc. Astfel pot să uite măcar pentru câteva clipe de grijile care, nu de puţine ori, le umplu ochii de lacrimi.

Crucea Roşie şi Direcţia de Asistenţă Socială a Capitalei au umplut magazinul social cu produse de bază cumpărate din banii strânşi de la oameni sau donate de mari companii. Totul e gratuit pentru ucraineni.

Iuliana Tudor, ambasador al Crucii Roşii Române: La un interval de 10 zile pot primi gratuit un pachet de 12 kg de alimente, produse de igienă și un pachet cu articole de îmbrăcăminte.

Cosmina Simiean-Nicolescu, director, Direcţia Generală de Asistenţă Socială Bucureşti: Un pachet de scutece ca cele pe care le vedeţi în stand a ajuns la această oră 81 de lei. Unei mame cu copil mic, aşa cum sunt multe mame din spatele dvs, un astfel de pachet îi ajunge cam 10-11 zile. O cutie de lapte praf a ajuns 79 de lei, un lapte praf pe care copilul îl mănâncă în cinci zile.

Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române: Practic, le acordăm timp să se ocupe de alte aspecte necesare integrării în comunitate, să-şi găsească un loc de muncă, să înscrie copiii la şcoală, sa învețe limba.

Peste 55 de mii dintre ucrainenii care au venit în România după izbucnirea războiului au cerut aici protecţie umanitară. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti.

Din martie, câte o mie pe zi au cerut ajutor la centrul de la Romexpo. Săptămâna trecută au fost chiar peste 1500 într-o singură zi, cei mai mulţi de până acum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă