Un nou oraș plutitor se construiește în Maldive. Va găzdui 20.000 de oameni – VIDEO

Oraș plutitor Maldive
Oraș plutitor Maldive
20 iunie 2022, 11:17

”Coralul creier” este modelul după care a fost proiectat. Orașul va fi format din 5.000 de unități plutitoare, inclusiv case, restaurante, magazine și școli, cu canale între ele, relatează CNN. Primele unități vor fi dezvăluite luna aceasta, locuitorii începând să se mute la începutul lui 2024, iar întregul oraș urmează să fie finalizat până în 2027.

Proiectul – un joint venture între dezvoltatorul imobiliar Dutch Docklands și Guvernul Maldivelor – nu este conceput ca un experiment sălbatic sau o viziune futuristă: este construit ca o soluție practică la realitatea dură a creșterii nivelului mării.

Un arhipelag de 1.190 de insule joase, Maldive este una dintre cele mai vulnerabile națiuni ale lumii la schimbările climatice. Optzeci la sută din suprafața sa de uscat se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării și, cu nivelurile proiectate să se ridice până la un metru până la sfârșitul secolului, aproape întreaga țară ar putea fi scufundată.

Dar dacă un oraș plutește, s-ar putea ridica odată cu marea. Aceasta este „o nouă speranță” pentru cei peste jumătate de milion de oameni din Maldive, a spus Koen Olthuis, fondatorul Waterstudio, firma de arhitectură care a proiectat orașul. „Se poate dovedi că există locuințe la prețuri accesibile, comunități mari și orașe normale pe apă, care sunt, de asemenea, sigure. Ei (maldivenii) vor trece de la refugiați climatici la inovatori climatici„, a spus el pentru CNN.

Hub al arhitecturii plutitoare

Născut și crescut în Țările de Jos – unde aproximativ o treime din pământ se află sub nivelul mării – Olthuis a fost aproape de apă toată viața. Partea mamei sale a familiei erau constructori de nave, iar tatăl său provine dintr-o linie de arhitecți și ingineri, așa că ”mi s-a părut firesc să le combin pe cele două”, a spus el. În 2003, Olthuis a fondat Waterstudio, o firmă de arhitectură dedicată în întregime construcțiilor pe apă.

În ultimele două decenii, Waterstudio a proiectat peste 300 de case plutitoare, birouri, școli și centre de îngrijire a sănătății din întreaga lume.

Țările de Jos au devenit un centru pentru mișcare, găzduind parcuri plutitoare, o fermă plutitoare de produse lactate și o clădire de birouri plutitoare, care servește drept sediu pentru Centrul Global pentru Adaptare (GCA), o organizație axată pe extinderea soluțiilor de adaptare la climă.

Dar, în ciuda impulsului din ultimii ani, arhitectura plutitoare mai are încă un drum lung de parcurs în ceea ce privește scara și accesibilitatea, a spus Patrick Verkooijen, CEO al GCA. „Acesta este următorul pas în această călătorie: cum putem crește și, în același timp, cum putem accelera? Există o urgență pentru scară și viteză.”

Un oraș normal, dar plutitor

Proiectul din Maldive își propune să realizeze ambele, construind un oraș pentru 20.000 de oameni, în mai puțin de cinci ani. Au fost lansate și alte planuri pentru orașe plutitoare, cum ar fi Oceanix City, din Busan, Coreea de Sud, și o serie de insule plutitoare de pe Marea Baltică, dezvoltate de compania olandeză Blue21, dar niciunul nu concurează la această scară și interval de timp.

Orașul creat de Waterstudio este conceput pentru a atrage localnicii, cu casele sale de culoarea curcubeului, balcoanele largi și priveliștile de la malul mării. Locuitorii se vor deplasa cu bărci sau pot merge pe jos, pot merge cu bicicleta sau pot conduce scutere electrice sau cărucioare, de-a lungul străzilor nisipoase.

Oferă spațiu greu de găsit în capitală – Male este unul dintre cele mai dens populate orașe din lume, cu peste 200.000 de oameni strânși într-o zonă de aproximativ opt kilometri pătrați. Și prețurile sunt competitive cu cele din Hulhumalé (o insulă artificială construită în apropiere, pentru a ușura supraaglomerarea) – începând de la 150.000 de dolari pentru o garsonieră sau 250.000 de dolari pentru o casă de familie, a spus Olthuis.

VIDEO – Oraș plutitor Maldive

 

 

Unitățile modulare sunt construite într-un șantier naval local, apoi remorcate până la orașul plutitor. Odată puse în poziție, acestea sunt atașate de o cocă mare subacvatică din beton, care este montată pe fundul mării pe piloni telescopici din oțel, care o lasă să se miște ușor odată cu valurile. Recifele de corali care înconjoară orașul ajută la asigurarea spargerii naturale a valurilor, stabilizându-l și împiedicând locuitorii să simtă răul de mare.

Olthuis a spus că impactul potențial asupra mediului al structurii a fost riguros evaluat de experții locali în corali și aprobat de autoritățile guvernamentale înainte de începerea construcției. Pentru a susține viața marine, băncile de corali artificiale realizate din spumă de sticlă sunt conectate la partea inferioară a orașului, despre care a spus el, pentru CNN, ajută la stimularea creșterii naturale a coralilor.

Sursa foto: maldivesfloatingcity.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite