Un profesor de teologie din Gorj a fost dat afară după ce mai multe eleve l-au acuzat de hărțuire sexuală. Și Arhiepiscopia Craiovei i-a retras binecuvântarea pentru predarea Religiei. Preotul susține că este o înscenare
19 Octombrie 2022, 18:17 (actualizat 19 Octombrie 2022, 19:23)
(actualizat 19 Octombrie 2022, 19:23) | Știrile TVR

Scandal de amploare la un liceu din Gorj. Mai multe eleve susțin că au fost hărţuite sexual de profesorul de teologie, care este și preot. Una dintre fete a depus și o plângere penală, iar polițiștii au deschis o anchetă. Între timp, conducerea liceului i-a desfăcut dascălului contractul de muncă, după ce și Arhiepiscopia Craiovei a decis "să-i retragă binecuvântarea pentru predarea Religiei" . Urmează informații cu impact emoțional!

ACTUALIZARE Mitropolia Olteniei a comunicat următoarele, în urma mediatizării acestui caz:

"Urmare a unei situații neconforme statutului de cadru didactic, sesizate de conducerea Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu cu privire la comportamentul imoral al pr. prof. Ionuț-Viorel Bordeiași în raportul profesor – elev, Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a deferit cazul spre analiză Consistoriului Eparhial, încă de la începutul lunii Iunie a anului curent. În urma cercetării disciplinare, pr. Ionuț-Viorel Bordeiași a fost găsit vinovat de abateri de la doctrina și morala Bisericii (cf. art. 119, alin. 5 din Statutul de organizare și funcționare al BOR). Consistoriul a dispus în consecință­­­ retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale pentru predarea Religiei, precum și pentru predarea în învățământul teologic preuniversitar și universitar (cf. art. 4, lit. m din Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române). Menționăm totodată că această hotărâre a fost avizată deîndată de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei.

Hotărârea a fost comunicată Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu prin decizia cu Nr. 2218/03.10.2022, pr. Ionuț – Viorel Bordeiași nemaifuncționând ca profesor din anul școlar 2022 – 2023".

--------------------------------------------------------------

Profesorul de teologie, în vârstă de 34 de ani, lucra la Liceul Teologic din Târgu Jiu din 2015, dar slujește și ca preot în comuna Băleşti. Anul acesta, mai multe eleve s-au plâns părinților că profesorul le trimitea mesaje indecente în miez de noapte.

Ștefan Vătafu, director Liceul Teologic Târgu Jiu: În luna aprilie a existat o sesizare a unui părinte, s-a pornit o anchetă la nivel de unitate, dar și la nivel de mitropolie.

Disperată de insistențele bărbatului, una dintre fete a depus și plângere la poliție împotriva lui.

Oana Vladuț, purtător de cuvânt IPJ Gorj: Polițiștii Biroului de siguranță școlară din cadrul IPJ Gorj efectuează verificări în vederea stabilirii stării de fapt și luării măsurilor legale care se impun.

Fata, care era minoră, susține că profesorul i-ar fi adresat cuvinte obscene în timpul unei conversații pe o rețea de socializare.

Marcela Mrejeru, inspector general școlar ISJ Gorj: Este o situație care e deja rezolvată, atâta vreme cât i s-a încheiat contractul de muncă și ca atare, a ieșit din sistem.

După o anchetă, conducerea școlii l-a dat afară pe profesorul de teologie.

Ștefan Vătafu, director Liceul Teologic Târgu Jiu: Conform Codului Muncii, a trebuit să-i încetăm contractul de muncă.

Bărbatul se apară și susține că este victima unei înscenări.

Viorel Bordeiași, profesorul acuzat: Nu am ce să comentez. Este mai mult decât o înscenare, şi până la urma urmei, organele de cercetare penală îşi vor spune punctul de vedere. A fost o singură sesizare, depusă de o fată, o sesizare care, de fapt, nu spune nimic.

Și alte eleve s-au plâns de comportamentul dascălului. Urmează ca toate minorele să fie audiate și să primească consiliere psihologică.

Lidia Bârsan, psiholog DGASPC Gorj: DGASPC Gorj s-a autosesizat, urmează să evaluăm situația socio-familială, să le adeucem la cunoștință serviciile de care pot beneficia în cadrul instituției, evaluare și consiliere psihologică

Deși plângerea elevei a fost înregistrată în luna septembrie, preotul a continuat să slujească în parohia sa din comuna Băleşti. El este în paralel cercetat de către Mitropolia Olteniei, dar nu i-a fost interzisă activitatea în cadrul bisericii.

Contactat de jurnaliști, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, susține că în acest caz s-au aplicat sancțiunile maxime posibile din partea bisericii, iar până la finalizarea anchetei este "esențială oprirea de la slujire." Reprezentantul Patriarhiei a mai precizat că Mitropolia Craiovei va trebui să comunice rezultatul cercetării sale, care este total independentă de Patriarhie.