Un profesor universitar de filologie este primul român care cucerește vârful Elbrus, din Rusia, pe Ruta Nordică
25 August 2018, 16:14 (actualizat 25 August 2018, 16:27)
(actualizat 25 August 2018, 16:27) | Știrile TVR

Filip Bacalu,  profesor universitar, a cucerit Vârful Elbrus din Rusia,  pe ruta Nordică, după ce a parcurs o rută extrem de dificilă, pe care puțini alpiniști se încumetă să meargă. Vârful are 5.642 de metri și e al zecelea din lume ca înălțime. Iar dificultatea a fost amplificată și de faptul că Filip suferă de astm.

Împreună cu ghidul său, Ovidiu Popescu, Filip Bacalu și-a îndeplinit un vis. Este primul român care a cucerit cel mai înalt vârf din Europa, abordând cel mai dificil traseu, Ruta Nordică.

Urcarea în ziua de vârf este dură, intensă, ritmul cardiac alert, oxigenul tot mai prețios, temerarii din ce în ce mai puțini. Fiecare pas este un efort de voință și o luptă cu propriile limite. O expediție pentru care Filip s-a pregătit trei ani.

Filip a atins vârful la ora 5.30, după un efort de 6 ore, la minus 16 grade și un vânt descurajant. Echipamentul i-a creat probleme și a făcut mai dificilă acensiunea.

Profesor universitar şi doctor în filologie, Filip îmbină, la 42 de ani, cariera profesională cu pasiunea montană. Când nu este la catedră, apropiații știu unde îl pot gasi: pe munte.

Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților este locul consacrat de antrenament pentru expedițiile reușite ale lui Filip. Până acum a mai cucerit cel mai înalt vârf din munții Atlas din Maroc, de peste 4000 de metri, cel mai înalt vârf din Iran și cel mai înalt vulcan din Asia, care depășește 5500 de metri. Acum, vârful Elbrus pe Ruta Nordică.