Un profesor universitar pasionat de fotografie și-a construit singur un aparat foto profesional
02 Septembrie 2020, 07:30 (actualizat 02 Septembrie 2020, 09:08)
(actualizat 02 Septembrie 2020, 09:08) | Știrile TVR

Aparatele foto profesionale din ziua de astăzi costă multe salarii, aşa că nu oricine şi le permite. Dar pentru un profesor de la Universitatea Politehnica din Timișoara nu există obstacole de netrecut. Omul şi-a construit de la zero propriul aparat foto profesional.

Ciprian Dughir este pasionat de fotografie de la vârsta 7 ani, când a primit primul aparat de fotografiat. Genul de cameră pe care l-a construit acum a fost folosit încă din primul război mondial și până în anii 70-80, la scară relativ largă.

După un an de muncă și doar două sute de euro cheltuiți, inginerul a prezentat două aparate: ambele realizate cu piese printate 3D.

Ciprian Dughir afirmă că genul acesta de camere cultivă răbdarea fotografului. Mărturisește că preferă fotografia alb-negru. Își developează singur filmele. Până și hârtia și-o produce artizanal, pentru că e mai ieftin așa.

A postat schemele de execuție ale camerei pe site-ul personal, pentru pasionații de tehnică și de fotografie. Cadrul didactic plănuiește să înființeze la Politehnică un cerc de fotografie analogică.