Un proiect care prevede ca autoritățile să aibă acces la conversațiile private de pe rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie stârnește controverse

11 decembrie 2021, 18:57

În ultima ședință, guvernul condus de Florin Cîțu a dat undă verde unui proiect de lege cu scopul declarat de a transpune Directiva europeană pentru Codul comunicațiilor electronice.

Un articol introdus în proiect a generat însă un val de controverse. Acesta obligă platformele de comunicare și furnizorii de Internet să permită interceptarea conversațiilor și a mesajelor transmise pe Whatsapp, Messenger, Telegram, Skype și alte rețele de socializare. Florin Cîțu susține că articolul a fost inițiat de ministerul transporturilor, fără a preciza însă cine conducea instituția la acea vreme.

Concret, furnizorii trebuie să sprijine organele de aplicare a legii și cele care se ocupă de securitatea națională pentru interceptarea legală a comunicațiilor și să suporte costurile aferente, să furnizeze informaţii despre date de trafic, identificarea clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor.

Experții în tehnologia informației susțin însă că prevederile nu impun limite și pot duce ușor la abuzuri.

Liderii PSD spun că la Senat vor susține modificare legii și eliminarea articolului controversat.

Proiectul inițiat de Guvern a fost adoptat deja în Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite