Un raport al Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

Consiliul Europei
Consiliul Europei
16 iunie 2022, 11:11

După ce a ratificat în 2016 Convenţia respectivă a Consiliului Europei, România a făcut eforturi semnificative pentru construirea unui cadru legislativ, politic şi instituţional, în special în privinţa violenţei domestice, arată raportul.

Printre paşii pozitivi se numără mai multe modificări ale legislaţiei privind violenţa domestică şi o strategie naţională pe perioada 2018-2021 pentru promovarea şanselor şi tratamentelor egale pentru femei şi bărbaţi şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei. Legea violenţei domestice conţine o definiţie largă a acestui fenomen – inclusiv, din 2020, violenţa informatică – şi prevede un mecanism solid de protecţie a victimelor.

Pe de altă parte, mecanismele judiciare penale pentru combaterea violenţei sexuale – considerată mult sub-raportată – se confruntă cu neajunsuri grave. Definiţia violului în Codul Penal nu este conformă cu Convenţia de la Istanbul şi trebuie modificată pentru a include pe deplin noţiunea de lipsă de consimţământ. De asemenea, în România nu sunt distribuite corespunzător din punct de vedere geografic centre complet funcţionale de raportare a crizelor legate de violuri sau violenţe sexuale.

GREVIO – grupul care monitorizează implementarea Convenţiei – consideră că sunt necesare eforturi mai mari pentru colectarea datelor despre violenţa împotriva femeilor, pentru instruirea sistematică a profesioniştilor care acordă asistenţă victimelor şi pentru ameliorarea reacţiei autorităţilor poliţieneşti şi judiciare la toate formele de violenţă împotriva femeilor. Ar fi necesară ca prioritate instruirea cu sensibilitate la gen a judecătorilor, procurorilor şi a forţelor de ordine, pentru a garanta că sunt anchetate, urmărite penal şi pedepsite ca viol toate cazurile de sex fără consimţământ.

Raportul recomandă autorităţilor române să amelioreze urmărirea penală a căsătoriilor forţate şi a hărţuirii sexuale şi să se asigure că la acordarea dreptului la vizite sunt luate în considerare incidentele de violenţă domestică.

Raportul GREVIO se bazează pe cercetări detaliate şi pe o vizită făcută în România în 2021 şi a fost publicat însoţit de comentariile guvernului.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite