Un raport FBI arată că Iran și Rusia au datele alegătorilor americani și încearcă influențarea lor în contextul alegerilor

22 octombrie 2020, 14:43

Cu doar 13 zile înainte de ziua alegerilor, serviciile americane de informații au acuzat în mod clar actori străini că încearcă influențarea scrutinului.

John Ratcliffe, dir. comunităţii de informaţii: „Vrem să alertăm publicul că am identificat 2 actori străini, Iran şi Rusia, care au întreprins acţiuni specifice pentru a influenţa opinia publică în legătură cu alegerile noastre. Confirmăm că unele date personale ale alegătorilor au fost obţinute de Iran, şi separat de Rusia”.

Potrivit oficialilor, Iranul a trimis emailuri mai multor alegători democrați prin care viza să intimideze, să incite la tulburări sociale și să-i dăuneze președintelui Trump. Mesajele personalizate erau transmise în numele unei grupări de extremă dreapta și le ordonau oamenilor să voteze pentru Trump sau vor suferi consecințe grave.

Christopher Wray, directorul FBI: „Încurajăm pe toată lumea să se informeze despre alegeri doar din surse sigure, adică de la autorităţile locale, să fie atenţi şi să dea dovadă de discernământ atunci când consumă informaţii de pe internet”.

Cazul reamintește de scrutinul din 2016, când, potrivit agențiilor americane de securitate, hackeri ruși au subminat campania candidatului democrat Hillary Clinton prin atacuri cibernetice și diseminarea de știri false pe rețelele de socializare.

Acum, implicarea Moscovei nu este clară. Oficialii americani nu știu nici cum au ajuns datele alegătorilor în posesia unor actori străini.

Americanii merg la urne pe 3 noiembrie, dar pe fondul pandemiei a fost un interes uriaș pentru votul anticipat și pentru cel prin corespondență. Deja peste 40 de milioane de oameni și-au exprimat opțiunea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite