Un raport privind schimbările climatice și soluțiile pentru România a fost lansat în dezbatere publică la Cotroceni. Iohannis: Lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară

8 septembrie 2022, 14:33

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice „nu poate fi una solitară”. Potrivit șefului de stat, instituţiile publice centrale trebuie să îşi asume un „rol de catalizator” în gestionarea efortului la nivel naţional de răspuns la schimbările climatice.

„Lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară, ci presupune un demers comun şi o bună organizare şi coordonare. Din această perspectivă, instituţiile publice centrale trebuie să îşi asume un rol de catalizator în procesul de gestionare a efortului naţional de răspuns la schimbările climatice. Președintele a mai explicat că „mobilizarea unui număr cât mai mare de actori societali devine astfel o prioritate”. „Fie că vorbim despre mediul academic, despre cercetare, ONG-uri, mediul de afaceri sau despre mass-media, avem nevoie de implicarea tuturor.

Vă invit, aşadar, să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru a limita impactul schimbărilor climatice şi pentru a oferi ţării noastre oportunitatea de a culege beneficiile tranziţiei climatice”, a mai spus şeful statului la lansarea în dezbatere publică a raportului „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.

„În această vară marcată de secetă şi de valuri lungi de căldură excesivă, am avut dovezi clare că, pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecinţe semnificative pentru oameni. Fie că vorbim despre efectele asupra sănătăţii publice şi asupra biodiversităţii, fie că ne referim la afectarea producţiei agricole, la funcţionarea sistemului energetic ori la rezilienţa sistemelor de transport naval şi rutier, toate acestea sunt influenţate de schimbările climatice şi afectează, în final, întreaga societate. De aceea, o prioritate a mandatului meu este acordarea întregului sprijin pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, „răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid şi ferm, ţinând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluţie miraculoasă. Ţara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere şi partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea pe care o generăm”, a arătat preşedintele. Klaus Iohannis a mai arătat că avem nevoie de o abordare integrată. „Întreaga lume  ̶  şi România, evident  ̶  caută soluţii pentru a limita schimbările climatice şi în acest sens apelează la oameni de ştiinţă şi la experţi”, a mai afirmat Iohannis.

Președintele a atras atenția că există şi pericolul unei tranziţii dezordonate către o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. „Pentru a evita riscul ca o astfel de tranziţie să fie una dezordonată, cu efecte negative profunde, sunt necesare o planificare mai bună şi coordonată, precum şi acţiuni timpurii din partea tuturor actorilor relevanţi din mediul public şi privat, motive în plus pentru a avea un plan şi o abordare integrate”, a mai spus preşedintele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite