Un site de investigații a obținut mărturia unui soldat rus. „Mărturisesc toate crimele pe care le-am comis”

Foto: Captură video
Foto: Captură video
16 august 2022, 12:06

Reporterii iStories au identificat patru militari ruși suspectați de jaf și ucidere de civili în satul Andriivka, folosind fotografiile pe care soldații le-au făcut cu un telefon furat de la un localnic. Localnicii intervievați de iStories i-au recunoscut și ei pe bărbați, legându-le identitățile de multiple cazuri de tâlhărie și crimă.

Situată la aproximativ 60 de kilometri vest de capitala Ucrainei, Andriivka a fost ocupată de forțele ruse în primele zile ale invaziei, în februarie.

Cel puțin 40 dintre cei aproximativ 1.000 de locuitori din Andriivka au fost uciși în timpul ocupației ruse, care a durat până în aprilie, potrivit BBC.

Cei patru bărbați suspectați de crime de război au fost identificați ca fiind Daniil Frolkin, Dmitriy Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Șepelenko de la Brigada 64 Separată Gardieni Motor Pușcași.

iStories i-a contactat telefonic pe Frolkin și Danilov, ambii în vârstă de 21 de ani. Ambii soldați au negat inițial implicarea lor în crimele asupra civililor din Andriivka, însă Frolkin – care se afla atunci într-un centru de desfășurare temporară din regiunea Belgorod din Rusia – i-a sunat ulterior pe reporteri.

„Eu… Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andriivka. [Mărturisesc] că am împușcat civili, am jefuit civili, le-am confiscat telefoanele și [mărturisesc] că comandamentul noastru nu dă doi bani pe luptătorii noștri și pe întreaga infanterie care luptă în prima linie”, le-a spus Frolkin reporterilor într-un apel video pe o platformă de mesagerie.

Frolkin a mărturisit că a ucis un bărbat rezident din Andriivka pe care iStories l-a identificat ca fiind Ruslan Yaremciuk, în vârstă de 47 de ani.

Soldatul rus a susținut că Iaremciuk a furnizat forțelor ucrainene coordonatele de locație ale coloanelor militare rusești staționate în zonă.

„Am omorât unul. Dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni [cât am putut]”, a spus Frolkin.

Frolkin a spus că a decis să mărturisească pentru a salva alți colegi soldați care sunt trimiși în Ucraina pentru „macel”.

El a cerut, de asemenea, „pedepsirea” mai multor oficiali militari de rang înalt, inclusiv colonelul Azatbek Omurbekov, șeful Brigăzii 64, despre care a spus că este responsabil de conducerea soldaților ruși „la moarte”.

„Înțeleg că voi fi închis pentru toate aceste informații”, spune Frolkin echipei iStories într-un videoclip publicat în presă.

„[Voi fi închis] nu pentru ceea ce am făcut în Ucraina, ci pentru toate informațiile pe care vi le voi oferi. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă în țara noastră. Cred că ar fi mai bine dacă războiul n-ar fi început niciodată.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite