Un soldat rus care şi-a mărturisit public crimele comise în Ucraina, condamnat în Rusia pentru ”fake news”
16 Martie 2023, 16:18 (actualizat 16 Martie 2023, 16:20)
(actualizat 16 Martie 2023, 16:20) | Știrile TVR

Un soldat rus, care a mărturisit că a comis crime de război în Ucraina, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare de către un tribunal din Habarovsk (Orientul Îndepărtat rus), dar nu pentru atrocităţile comise, ci pentru răspândire de ”informaţii false”, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Despre judecarea acestuia a comunicat Organizaţia rusă pentru Drepturile Civile OVD-Info, care citează o rubrică corespunzătoare din registrul tribunalului militar din Habarovsk.

Defăimarea imaginii armatei constituie o infracţiune penală în Rusia. Moscova neagă comiterea de crime de război de armata rusă în cursul invaziei sale sângeroase în Ucraina.

Current Time, un proiect media creat de Biroul Radio Europa Liberă de la Praga şi Vocea Americii, relatează că este vorba de caporalul Daniil Frolkin, de 21 de ani, din cadrul Brigăzii a 64-a motorizate ruse.

"Eu, Frolkin Daniil Andreievici, caporal în Unitatea 51460, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis la Andreievka: împuşcarea şi jefuirea populaţiei civile, confiscarea telefoanelor mobile de la localnici şi faptul că întregul nostru comandament nu dă doi bani pe infanteria noastră care luptă în prima linie", afirmase acesta într-un interviu acordat în vară portalului independent rusesc de investigaţie Vajnîie Istorii (Istorii importante), citat de Current Time în pagina sa electronică.

În acest interviu, Frolkin recunoaşte că a împuşcat un civil în apropierea capitalei ucrainene Kiev la începutul războiului declanşat de Rusia la 24 februarie.

"Da, am împuşcat un civil acolo, el transmitea coordonatele coloanelor noastre, din această cauză băieţii noştri au fost ucişi. I-am spus: 'Mergi înainte.' El a făcut câţiva paşi. Apoi i-am ordonat: 'Îngenunchează!' Şi i-am tras un glonţ în cap", mărturiseşte Frolkin în înregistrarea video cu interviul postată de Vajnîie istorii pe site-ul său.

După întoarcerea acasă, soldatul şi-a acuzat superiorii de faptul că i-au dat ordin să ucidă şi să jefuiască în Ucraina, potrivit jurnalistul care a realizat interviul.

Conform anchetei Vajnîie Istorii, supravieţuitorii ucraineni din localitatea Andriivka l-au identificat ulterior pe acest soldat ca fiind unul dintre autorii care au comis crime în localitatea lor. Anchetatorii ucraineni au stabilit că civilul ucis de Frolkin se numeşte Ruslan Iaremciuk, conform Current Time.

La data publicării interviului de Vajnîi Istorii, Frolkin părăsise deja forţele armate ruse. Nu este clar unde se află el în prezent, notează DPA.