Un tren sârbesc inscripţionat „Kosovo este Serbia” a fost la un pas de a declanşa o criză majoră

15 ianuarie 2017, 16:30

Tensiunea mocnită din Kosovo a fost la un pas de incandescenţă: trenul plecat de la Belgrad spre Kosovska Mitrovica era acoperit de un imens drapel sârbesc dar şi de inscripţia „Kosovo este Serbia”.

Interiorul vagoanelor era pictat cu icoane ortodoxe sârbeşti.

Autorităţile de la Priştina s-au opus sosirii garniturii şi au trimis forţele speciale pentru a o bloca.

Escaladarea crizei şi transformarea ei într-un conflict deschis între sârbii şi albanezii din Kosovo au fost evitate de şeful guvernului de la Belgrad, Aleksandar Vucic, care a ordonat oprirea trenului chiar înainte de a intra în Kosovo.

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic: „În această dimineaţă (ieri), un tren, repet, un tren de pasageri, nu un tanc sau un blindat, a plecat de la Belgrad spre Kosovska Mitrovica. Această garnitură trebuia să refacă legătura între oameni şi oraşe în baza legislaţiei internaţionale şi a valorilor europene. Administraţia de la Priştina a trimis forţele speciale să-i aresteze pe mecanic şi pe pasageri. Au vrut să obţină o victorie politică şi să provoace un conflict pe scară mare. Am decis, şi sunt mândru de această decizie, nimeni altcineva nu trebuie făcut responsabil pentru asta, să opresc trenul în Raşka, pentru a apăra libertatea şi viaţa cetăţenilor noştri”.

Sârbii au vrut sa reia transportul feroviar între Belgrad şi Kosovska Mitrovica după 18 ani de la sistarea curselor.

Conducerea de la Priştina a reacţionat dur şi a considerat că decorarea trenului cu simboluri naţionale sârbe şi copii ale unor icoane ortodoxe de la mănăstiri din Kosovo este provocatoare.

Incidentul a avut loc pe fondul creşterii tensiunii între Priştina şi Belgrad: un fost lider al albanezilor din timpul războiului a fost arestat în Franţa, la solicitarea Serbiei, care vrea să-l judece pentru crime împotriva umanităţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite