Ungaria plafonează prețurile testelor pentru coronavirus. În Franța, costurile sunt compensate de stat. În Spania, cel testat suportă costurile doar în situații excepționale

11 octombrie 2020, 20:50

Autoritatea pentru protecția consumatorilor din Ungaria face controale la toate laboratoarele pentru a vedea dacă se respectă plafonul maxim stabilit de guvern – în jur de 19 mii 500 de forinți, aproximativ 54 de euro.

Spitalele și clinicile de stat fac testul gratuit celor care au prioritate, din motive epidemiologice.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: „În Spania nu se fac probe doar persoanelor cu simptome sau celor care au intrat în contact cu cineva bolnav, ci și persoanelor care trebuie să se interneze în spital, care au nevoie de o programare la medicul specialist sau chiar la dentist. În toate aceste cazuri, testele pentru coronavirus sunt gratuite, cu trimitere de la medicul de familie. Doar în situații excepționale, cum ar fi călătoriile în scop personal, acestea se fac la cerere și se plătesc„.

Prețul pentru testele PCR la cerere variază în Spania între 110 și 140 de euro, dar poate ajunge și la 160 dacă se face la domiciliu.

În schimb, testele rapide sunt în jur de 40-50 de euro, în funcție de localitate și de clinică.

Mulți români apelează la testul rapid dacă vin în țară pentru 3 zile.

În Germania, testul PCR la cerere pornește de la 100 de euro, iar în Belgia poate ajunge la 125 de euro.

Franța e un caz mai special. Sunt foarte multe centre de testare, sunt doar 5-6 persoane la rând și nu e nevoie de trimitere de la medic. Statul rambursează testul în totalitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite