Ungaria va prelua din România 50 de pacienţi COVID-19 care necesită tratament la ATI. Au început procedurile pentru transfer
13 Octombrie 2021, 14:23 (actualizat 13 Octombrie 2021, 21:25)
(actualizat 13 Octombrie 2021, 21:25) | Știrile TVR

Avem nevoie de ajutor extern și am cerut sprijin altor țări europene pentru a putea face față crizei COVID fără precedent pentru sistemul nostru sanitar. Ungaria, de exemplu, va prelua 50 de bolnavi care au nevoie de terapie intensivă. Procedurile pentru transferarea bolnavilor au început. Trebuie rezolvate însă probleme administrative, dar și de transport. Starea a pacienților e foarte importantă.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a spus că cele 50 de persoane vor fi tratate în două spitale din Ungaria. Statele vecine vor pune la punct în zilele următoare detaliile logistice.

"Am decis să ajutăm România preluând peste 50 de pacienţi la terapie intensivă. Vor fi duşi la clinici din Szeged şi Debrecen. Sunt 50 de pacienţi cu COVID. În acest moment, Ministerul Sănătăţii din România şi Directoratul general al spitalelor din Ungaria discută detaliile tehnice, care includ starea pacienţilor respectivi", a declarat Peter Szijjarto.

El a menţionat ''provocările extrem de serioase'' şi în creştere cu care se confruntă România în ultimele zile, ca urmare a înmulţirii cazurilor de COVID-19.

Guvernul ungar menţine contactul cu vicepremierul român Kelemen Hunor şi cu ministrul Sănătăţii Cseke Attila privind modul în care Ungaria poate ajuta România, a mai declarat Szijjarto, el menţionând de asemenea că Ungaria a donat deja ventilatoare şi Favipiravir, medicament antiviral folosit la tratarea COVID-19.