Unitatea mobilă de la Spitalul Marius Nasta este funcțională
22 Octombrie 2020, 22:13
(actualizat 22 Octombrie 2020, 22:23)

Spitalul Marius Nasta din Capitală are încă 12 locuri la ATI. Unitatea mobilă, adusă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, tratează deja primii doi pacienţi. Cea mai mare problemă a reprezentat-o personalul. Autorităţile au detaşat doar 5 medici rezidenţi, iar spitalul a trebuit să găsească încă 20 de medici, asistenţi şi infirmieri. Premierul a cerut, în şedinţa de Guvern, suplimentarea în continuare a paturilor ATI.

Pentru a putea folosi unitatea mobilă de ATI, managerul spitalului Marius Nasta a adus asistente și infimiere din alte secții. Cum însă acestea nu au experiență la Terapia Intensivă, trebuie ajutate de colegii de la ATI, obosiți deja de turele lungi făcute în cele aproape 8 luni de pandemie.

Pentru a ține deschis TIR-ul ATI, spitalul Nasta mai angajează acum 12 asistente și infirmiere, 2 medici ATI și 2 pneumologi. Potrivit legii, aceștia vor avea contracte doar în perioada stării de alertă.

Personalul reprezintă o mare problema pentru toate spitalele COVID din țară. România are nevoie de aproximativ 3000 de medici de terapie intensivă, însă are cam 1800, cu tot cu rezidenți. Autoritățile încearcă permanent să mărească numărul specialiștilor.

Până acum câteva zile, România avea 1048 de locuri la ATI-COVID. Cum cifra bolnavilor în stare gravă se apropia vertiginos de 800, numărul a fost suplimentat.