Uniunea Europeană a dat un ultimatum de o lună Ungariei să rezolve problemele legate de legea educaţiei

13 iulie 2017, 21:51

Mii de oameni au protestat în luna mai şi au cerut guvernului de la Budapesta să respingă legislaţia care ar forţa închiderea uneia dintre cele mai mari universităţi din ţară. Instituţia de învăţământ este finanţată de fundaţia miliardarului George Soros – unul dintre cei mai mari rivali ideologici ai actualului premier Viktor Orban.

Studenţii Universităţii Centrale Europene au atras atenția că noile amendamente guvernamentale fac practic imposibilă continuarea activităţii instituţiei – una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, cu programe şi cursuri în mai multe limbi străine, programe de master şi doctorate.

Principalul pretext al ofensivei lui Orban împotriva Universităţii Central-Europene a lui Soros: diplomele acesteia sunt acceptate şi în Statele Unite, ceea ce ar însemna un avantaj nedrept în faţa celorlalte instituţii de învăţământ superior din Ungaria.

Pe de altă parte, acum o lună, Parlamentul de la Budapesta a aprobat legea care impune noi restricţii organizaţiilor neguvernamentale cu finanţare din străinătate. Fundaţia miliardarului George Soros, care dă bani câtorva ONG-uri de renume din Ungaria, a indicat imediat că este o măsură anti-democratică.

Printre altele, orice ONG care primeşte din străinătate, direct sau indirect, mai mult de 24.000 de euro trebuie să se înregistreze ca organizaţie civică finanţată din străinătate.

Amnesty International: „Încercările nereuşite de a pretinde că această lege e necesară pentru securitatea naţională nu pot ascunde adevăratul scop: stigmatizarea, discreditarea şi intimidarea organizaţiilor neguvernamentale care critică guvernul”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite