Uniunea Europeană cheamă la încetarea ostilităților între Armenia și Azerbaidjan
13 Septembrie 2022, 15:29 (actualizat 13 Septembrie 2022, 15:39)
(actualizat 13 Septembrie 2022, 15:39) | Știrile TVR

Uniunea Europeană a cerut marţi încetarea ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan şi a demarat o mediere între cele două ţări din Caucazul de Sud, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

"Este imperativ ca ostilităţile să înceteze şi să se revină la masa negocierilor. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a contactat liderii celor două ţări, iar eu voi purta discuţii astăzi cu miniştrii de Externe din ţările respective", a precizat Borrell într-un comunicat.

"Reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, se va deplasa fără întârziere în cele două ţări pentru a susţine detensionarea necesară şi pentru a discuta despre viitoarele etape ale procesului de dialog la Bruxelles, între liderii armean şi azer", a adăugat el.

Violențele care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi sunt cele mai sângeroase de la ostilităţile din 2020.

Rusia a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în regiune după episodul sângeros de acum 2 ani. 

Moscova, care revendică rolul de arbitru în Caucaz, a anunţat negocierea unui acord de încetare a focului, în vigoare de la 06:00 GMT, dar acest lucru nu a fost confirmat nici de Baku, nici de Erevan. Încălcarea acordului a fost raportată însă de mass media azere. 

"UE este hotărâtă să continue să acţioneze în calitate de mediator onest între Armenia şi Azerbaidjan pentru a contribui la realizarea obiectivului comun privind un Caucaz de Sud sigur, prosper şi paşnic, în interesul tuturor locuitorilor săi", a insistat Josep Borrell.

VEZI și Franţa va sesiza Consiliul de Securitate al ONU după confruntările între Armenia și Azerbaidjan

Sursa: Agerpres