Uniunea Europeană va constitui rezerve strategice de litiu şi metale rare și va înfiinţa o nouă bancă dedicată dezvoltării hidrogenului

Ursula von der Leyen discurs în Parlamentul European
Ursula von der Leyen discurs în Parlamentul European
14 septembrie 2022, 13:31

Litiul şi metalele rare ”vor fi în curând mai importante chiar decât petrolul şi gazul”, a afirmat şefa executivului european în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Litiul este o componentă esenţială a bateriilor electrice, iar şi metalele rare sunt metale strategice necesare fabricării de circuite electronice, ecrane LCD, echipamente militare sau eoliene, notează Agerpres.

În condiţiile în care cererea de metale rare în UE se va multiplica de cinci ori până în 2030, va trebui să evităm ”să ajungem din nou într-o situaţie de dependenţă, ca în cazul petrolului şi al gazului”, a explicat Ursula von der Leyen.

”Problema este că în prezent o singură ţară controlează cvasitotalitatea pieţei; aproape 90% din metalele rare şi 60% din litiu sunt transformate în China”, a avertizat preşedinta CE. Ea a făcut apel la statele membre UE să îşi ”securizeze aprovizionările”.

”Vom defini proiecte strategice pe întregul lanţ de aprovizionare, de la extracţie la rafinare, de la transformare la reciclare, şi vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este periclitată”, a continuat înalta oficialitate europeană, care a promis un proiect legislativ în această privinţă.

”Această abordare poate fi eficace: după lansarea unei alianţe europene în domeniul bateriilor în urmă cu cinci ani, două treimi dintre bateriile de care avem nevoie vor fi în curând produse în Europa” şi după o reglementare privind semiconductorii prezentată anul trecut, ”construcţia primei mega-uzine pentru producerea de circuite (în UE) va debuta în următoarele luni”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Bruxellesul şi-a fixat ca obiectiv dublarea cotei de piaţă a UE în domeniul semiconductorilor, până la 20% din producţia mondială până la finalul acestui deceniu, în scopul reducerii dependenţei de Asia. Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană a prezentat în februarie un proiect ce autorizează 42 de miliarde de euro drept investiţii publice în favoarea acestui sector industrial.

O nouă bancă de hidrogen

Uniunea Europeană va înfiinţa și o nouă bancă dedicată dezvoltării hidrogenului, prin intermediul căreia va investi 3 miliarde de euro „pentru construirea viitoarei pieţe” a acestei energii în plină dezvoltare, a anunţat preşedinta Comisiei Europene.

Hidrogenul poate fi un „punct de cotitură” energetică pentru o Uniune care s-a angajat să lase în urmă dependenţa de combustibilii fosili importaţi din Rusia, a punctat oficialul european.

Dar „trebuie să trecem de la o piaţă de nişă la una de masă. Vrem să producem zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE în fiecare an până în 2030”, ceea ce necesită „reglementarea deficitului de investiţii”, a subliniat ea, amintind că blocul comunitar şi-a „dublat obiectivul pentru 2030 de a produce zece milioane de tone de hidrogen regenerabil”.

Ea a evocat în acest context planul REPowerEU, prezentat în mai, în contextul demersurilor de a da un nou impuls energiilor regenerabile şi a se realiza deconectarea de combustibilii fosili importaţi din Rusia.

Viitoarea nouă Bancă Europeană a Hidrogenului va contribui şi la „garantarea achiziţiei de hidrogen”, a mai asigurat von der Leyen în discursul ei.

În iulie, executivul european a aprobat un proiect de cercetare şi dezvoltare în favoarea hidrogenului, un sector strategic pentru decarbonizarea economiei, prin reunirea a 41 de iniţiative la care participă 35 de întreprinderi (grupuri mari, IMM-uri sau start-up-uri), sprijinite de 15 state membre, printre care Germania, Spania, Franţa, Italia şi Polonia, aminteşte AFP.

Hidrogenul ar trebui să joace un rol central pentru a permite industriei să producă oţel, ciment sau produse chimice şi farmaceutice fără să emită CO2. Pentru a face acest lucru, va trebui să fie el însuşi ecologic, adică să provină dintr-o electroliză a moleculei de apă (H2O) care separă hidrogenul şi oxigenul datorită electricităţii generate din energii cu emisii reduse de carbon.

Astfel, hidrogenul verde ar putea înlocui cărbunele în industrie şi ar permite stocarea energiei regenerabile intermitente, solare sau eoliene, prin intermediul pilelor de combustie. Transportul greu (trenuri, nave, vehicule rutiere comerciale etc.) ar putea, de asemenea, să utilizeze hidrogenul pentru a înlocui combustibilii fosili.

CITEȘTE ȘI:

Ursula von der Leyen, discurs despre starea Uniunii: Vom face o reformă radicală a pieței electricității. Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate. Trebuie să reducem cererea în orele de vârf

Uniunea Europeană va aloca 100 de milioane de euro pentru reabilitarea şcolilor din Ucraina

Comisia Europeană susține includerea Ucrainei în zona europeană de roaming liber

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite