Universitățile de Medicină vor 15 spitale de la Ministerul Transporturilor. Acestea ar putea fi transformate în centre de excelență

14 martie 2023, 20:54

15 spitale sunt acum în subordinea Ministerului Transporturilor. Guvernul vrea sã le transfere către autoritățile locale. Primele discuții au început în primãvara anului trecut, când s-a propus ca aceste spitale sa fie preluate de MApN. Dar acum se cautã soluții ca primariile sau consiliile județene să le finanțeze. Propunerea este criticată de unii manageri.

Mircea Șandor, managerul Spitalului CF Oradea: Toată acestă tevatură nu a făcut altceva decât să sperie angajaţii spitalelor din reţeau spitalelor Ministerului Tineretului, legat de locurile de muncă pe care le vor avea și de faptul că vor fi alipite la o altă structură, ale UAT-urilor, care nu face decât să destructureze și să scadă adresabilitatea pe care aceste spitale o au.

Interesul nu este doar al autorităţilor locale. Universitățile de medicină și farmacie îşi doresc o reţea de spitale universitare, iar acum cer să preia unităţile medicale din oraşele în care sunt universităţi sau facultăţi de medicină. Astfel, aici ar urmă să fie pregătiţi studenţi şi rezidenţi, dar s-ar putea face şi cercetare.

Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila: În gestiunea făcută direct de către universităţi ar creşte caltiatea actului medical, prin îmbunătățirea tehnologiilor folosite, prin atragerea celor mai buni specialiști în aceste domenii, având controlul asupra managementui. Putem face ca mulți pacienți care pleacă în străinătate să găsească aici un loc bun pentru a fi tratați.

Și la Timişoara, UMF-ul vrea să preia spitalul. Dar şi primăria.

Stela Lurciuc, manager Spitalul CFR Timișoara: Desigur că UMF a dorit să ne preia, dar există o problemă legislativă, legată de faptul că nu sunt ordonatori principali de credite şi atunci doar printr-un parteneriat, împreună cu Ministerul Învăţământului s-ar fi putut realiza acest lucru.

Va fi un proces de duratã, crede expertul în sãnãtate Sorin Paveliu.

Sorin Paveliu, expert în sănătate: Din acest moment se va pune, pe bună dreptate, întrebarea dacă nu cumva pot fi mai bine administrate. Marele semn de întrebare este în ce măsură o unitate sanitară administrată de către universitățile de medicină va reuși să atragă fonduri suplimentare. Asta e marea dilemă.

Soarta spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor urmează să fie decisă într-un comitet interministerial.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite