Unul dintre cetăţenii ucraineni blocaţi în Munţii Maramureşului a fost recuperat cu ajutorul unui elicopter SMURD

26 decembrie 2022, 10:47

ACTUALIZARE Echipele de salvatori au ajuns la cetățeanul ucrainean și la salvamontist. Persoana nu se poate deplasa, va fi transportată pe targă până la Cabana Paltin. De acolo va fi preluată și transportată la spital. Coborârea va dura, în cel mai fericit caz, aproximativ 3 ore.

ACTUALIZARE La reluarea operaţiunii de recuperare, cei patru ucraineni erau risipiţi pe munte. Ei se aflau de două zile în Munţii Maramureşului. Unul dintre ei, rănit, a rămas la o altitudine de aproximativ 1500 de metri. Ceilalţi trei au început să coboare încă de ieri, însă şi ei s-au despărţit.

Cei doi ucraineni localizaţi au reuşit să intre în legătură cu salvatorii, după ce au observat lumina lanternelor cu care erau căutaţi.

La misiunea de salvare iau parte poliţişti de frontieră şi salvamontişti, sprijiniţi din aer de elicoptere de la Inspectoratul General de Aviaţie şi de la SMURD. Aparatul de la Târgu Mureş a ajuns la cei doi, iar operaţiunea a început imediat.

Până la urmă s-a reuşit extragerea unui singur bărbat. Vremea nu a permis elicopterului să mai rămână în zonă. La faţa locului a fost lăsat un salvamontist care va rămâne cu celalalt ucrainean pentru a-l ajuta.

Misiunea continuă cu mijloace terestre.

Este a treia noapte care îi aşteaptă pe oameni pe munte. Alerta s-a dat sâmbătă după prânz, când s-a anunţat că 6 ucraineni s-au rătăcit. Doi dintre ei au fost recuperaţi în aceeaşi zi.

____________________________

Operaţiunea de salvare a ucrainenilor este extrem de dificilă. În momentul în care a fost posibil salvatorii au folosit inclusiv două elicoptere SMURD pentru localizarea celor 4 bărbaţi rătăciţi. Însă nu au reuşit să dea de ei.

Pe munte sunt condiţii de vreme extremă, ceaţă foarte mare şi vizibilitatea sub 1 metru, potrivit salvamontiştilor. Iar aria de căutare este foarte extinsă de până la 60 de km pătraţi şi găsirea lor fără să poată fi localizaţi este o misiune imposibilă.

Bărbatul rănit se află la o altitudine de 1700 de metri. Ceilalţi 3 ucraineni şi-au continuat drumul de coborâre, dar şi dintre ei unul este rănit.

Poliţia de frontieră a precizat că ucrainenii au între 23 şi 33 de ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite