Acuzații de delapidare și fals la Opera din Iași. Directoarea Operei Naționale din Iași, Beatrice Rancea, audiată la DIICOT

1 martie 2021, 12:16

Zeci de percheziții au făcut procurorii de la crimă organizată. Au ridicat documente și calculatoare de la sediul Operei din Iași și din București, dar și de la locuințele mai multor angajați ai instituției. Anchetatorii susțin că persoana care a condus Opera Națională din Iași și din București, ajutată de mai mulți suspecți, ar fi folosit în scop propriu o parte din banii alocați de Ministerul Culturii, prin achiziții și plăţi fictive.

Surse din rândul anchetaților spun că principalul suspect în dosar ar fi Beatrice Rancea, actualul director al Operei din Iași și fost manager al Operei din București. Mai mult, procurorii ar fi ridicat documente și de la firma unei cunoscute creatoare de modă, suspectate că ar fi primit bani pentru realizarea de costume pentru spectacolele de la Opera, pe care nu le-ar fi livrat niciodată.

Managerul operei Beatrice Rancea și alte 13 persoane au fost audiate la DIICOT. Cunsocuta coregrafă se află la conducerea Operei din Iași din 2019, după ce a mai ocupat funcția de manager și în 2011. Are acum un contract de management pe cinci ani, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii.

Descinderile DIICOT vin după mai multe acțiuni de protest ale unora dintre angajaţii Operei din Iaşi, dar și după controlul pe care Ministerul Culturii l-a dispus la această instituție anul trecut. De altfel, Ministerul a anunțat că va pune la dispoziția procurorilor toate documentele care i-au fost solicitate în acest dosar.

Potrivit anchetatorilor, din 2014, când ar fi fost constituită rețeaua infracțională de la Opera Națională, prejudiciul s-ar ridica la 5 milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă