UPDATE Joi după-amiază, ședință de plen reunit a Parlamentului pentru următorul pas în procedura moțiunii de cenzură USR-PLUS AUR

8 septembrie 2021, 10:08

În luarea acestei decizii, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președintele Senatului, Anca Dragu, au invocat 4 hotărâri ale Curții Constituționale.

Președinții celor două camere ale Parlamentului au anunțat marți că sunt în căutarea unor soluții procedurale pentru ca moțiunea de cenzură să își poată continua parcursul, în contextul în care există o decizie CCR din 2010 ce arată că „împiedicarea prezentării și refuzul a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției”.

Ludovic Orban a subliniat în mai multe rânduri că, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, este obligat să urmeze traseul procedural.

Derularea calendarului moțiunii este obligatorie, pentru că nerespectarea înseamnă încălcarea Constituției, a explicat el.

Orban a arătat că se va consulta telefonic cu toți colegii din Birourile permanente pentru ca aceștia să înțeleagă gravitatea situației.

Și președintele Senatului, Anca Dragu, s-a declarat șocată de modul în care PNL și PSD blochează o procedură constituțională.

„Analizăm aspectele juridice, încercăm să găsim o soluție tehnică”, a răspuns ea întrebărilor adresate de jurnaliști privind modalitățile de depășire a blocajului.

Parlamentarii PSD și PNL au părăsit toate ședințele în care ar fi trebuit stabilit un calendar al moțiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite