UPDATE Guvernul a aprobat forma finală bugetului pentru 2021, cu avizul Consiliului Legislativ. Legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale vor fi trimise marți către Parlament

22 februarie 2021, 12:05

ACTUALIZARE 21.00 Guvernul a aprobat, luni seară, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ. Guvernul a făcut ultimele ajustări la proiectul de buget, pentru a-l pune în acord cu observațiile Consiliului Legislativ.

ACTUALIZARE 14.13 „Guvernul se va întruni într-o şedinţă în cursul acestei seri pentru a adopta forma finală, după avizul Consiliul Legislativ. Se ştie că a venit abia în cursul zilei de astăzi avizul Consiliului Legislativ şi, procedural, chiar dacă nu există o modificare a legii bugetului de stat în urma avizului Consiliului Legislativ, trebuie practic adoptat bugetul în urma avizului Consiliului Legislativ”, a precizat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

„Cel mai probabil, legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi trimise în cursul zilei de mâine către Parlament. Imediat ce vor ajunge la Parlament, împreună cu doamna Anca Dragu, președintele Senatului, vom decide convocarea Birourilor permanente reunite pentru stabilirea calendarului de dezbatere a celor două legi extrem de importante pentru România”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

„Va exista un termen pentru depunerea amendamentelor, un termen pentru avizarea în comisiile avizatoare, după care se va stabili intervalul de timp în care comisiile reunite de Buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat urmează să dezbată și să aprobe raportul. Și, de asemenea, vom stabili când va intra în plen și termenul de dezbatere și adoptare în plen atât a legii bugetului de stat, cât și a legii bugetului asigurărilor sociale de stat”, a mai explicat Orban.

ACTUALIZARE Telejurnal 12.00 În cadrul unei ședințe a coaliției guvernamentale este discutat luni la prânz calendarul posibil pentru dezbaterile privind bugetul, a precizat Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 12.00.

În ședința Biroului Executiv al PNL s-a decis cu unanimitate de voturi să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali la proiectul de buget, tocmai pentru a nu afecta ținta de deficit de 7,16% pe care guvernul Cîțu și-a asumat-o.

Posibil calendar pentru buget

Săptămâna aceasta, în următoarele două zile, ar putea fi dezbătută și adoptată o lege necesară pentru adoptarea proiectului de buget – legea cu indicatorii macroeconomici.

Urmează un termen de cel mult două zile, potrivit liberalilor, în care ar trebui ca fiecare partid parlamentar să vină cu amendamente la proiectul de buget.

După finalizarea termenului de depunere a amendamentelor, vor fi dezbateri de 2 – 3 zile în comisiile de specialitate și în Comisia reunită de buget-finanțe.

Liberalii ar dori ca adoptarea bugetului de stat să se facă vineri, 26 februarie. Dacă acest lucru nu va fi posibil din cauza lucrărilor în comisii, atunci ședința ar putea avea loc luni, 1 martie.

Premierul Florin Cîţu a afirmat astăzi că amendamentele depuse de PSD la bugetul pe anul 2021 au un impact bugetar de aproape 6% din PIB.

„Am primit lista amendamentelor care au fost depuse şi de la PSD. Impactul bugetar este de aproape 6% din PIB. Aceasta ar însemna să mergem cu deficitul la 13% din PIB aproape. M-am uitat la sursa de finanţare şi fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din UE. Adică sursa de finanţare reprezintă contribuţia României la UE. Pentru cei care nu ştiu, la Ministerul de Finanţe, la acţiuni generale, plătim contribuţia la UE. De acolo vrea să ia PSD banii, să ne lase fără contribuţii la UE, ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD”, a declarat Cîţu înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL, citat de Agerpres.

El a vorbit şi despre un amendament al preşedintelui PNL, Ludovic Orban, şi al deputatului Florin Roman care prevede acordarea a 24 de călătorii gratuite pentru studenţi.

„Am încredere că fiecare amendament depus de colegii mei va veni şi cu sursele de finanţare şi atunci vom vedea. Eu tot ce pot să spun este că nu putem depăşi deficitul de 7,16%”, a spus Cîţu.

Premierul a precizat că doreşte un calendar accelerat pentru adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe acest an.

„Sunt sigur că astăzi ajunge în Parlament, au fost câteva modificări în funcţie de Consiliul Legislativ şi aşa mai departe, dar cum ajunge, vom avea şi calendarul. Sper să fie cât mai repede”, a declarat Cîţu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite