Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European: Prioritatea noastră cea mai urgentă este să accelerăm vaccinarea la nivel mondial
15 Septembrie 2021, 09:34 (actualizat 15 Septembrie 2021, 13:24)
(actualizat 15 Septembrie 2021, 13:24) | Știrile TVR

O mulţime de provocări, cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă faţă, au fost evocate de preşedintele Comisiei, Ursula Von der Leyen, în discursul anual despre starea Uniunii. Toate au fost plasate în context global. Extrem de important după lecţiile din Afganistan, Von der Leyen a ţinut să sublinieze că Uniunea Europeană are nevoie de o politică de Apărare comună. "Trebuie să poată interveni militar fără ajutorul Statelor Unite, dar îi lipseşte voinţa politică" - a spus ea. Despre pandemie, în primul rând, Von der Leyen a anunţat că Uniunea va oferi ţărilor sărace 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin, pe lângă cele 250 de milioane deja promise. Şi va creşte şi ajutorul financiar pe care statele comunitare îl dau ţărilor mai sărace, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice: încă 4 miliarde de euro. TVR 1 a transmis evenimentul din Parlamentul European, într-o Ediție Specială.

 

Anul următor va fi un nou test de rezistenţă pentru Uniunea Europeană, vor exista noi provocări legate de pandemia de COVID-19, care vor genera fracturi tot mai adânci. Dar Uniunea Europeană va fi mai puternică dacă va semăna mai mult cu ''Next Generation'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul privind starea UE susţinut miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Ursula von der Leyen s-a angajat să accelereze ritmul de vaccinare împotriva COVID-19 în întreaga lume, oferind încă 200 de milioane de vaccinuri pentru ţări din afara UE.

''Prima şi cea mai urgentă prioritate a noastră este să accelerăm vaccinarea la nivel mondial''. ''Ne-am angajat deja să distribuim 250 de milioane de doze de vaccin. Pot anunţa astăzi că misiunea noastră va adăuga încă 200 de milioane de doze până la jumătatea anului viitor", a declarat preşedinta Comisiei Europene în faţa eurodeputaţilor.

 

În luna septembrie a fiecărui an, președintele Comisiei Europene rostește, în fața Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii. Cu această ocazie, trece în revistă realizările anului precedent și prezintă prioritățile pentru anul următor.

Discursul asupra Stării Uniunii Europene poate fi citit în secțiunea DOCUMENTE.

 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:

- Acum 12 luni nu știam dacă vom avea un vaccin. Însă astăzi Europa este lider mondial, peste 76% din populația Uniunii este vaccinată.

- Izolarea fizică a afectat tineretul nostru. Haideți să facem din 2022, Anul Tineretului European!

- Am propus un nou fond social pentru climă, pentru a face față crizei energetice.

- Uniunea Europeană își va dubla fondurile pentru biodiversitate.

- Europa trebuie să facă mai multe lucruri singură!

- Tehnologia a devenit cel mai important mijloc de egalizare.

- UE este un furnizor de securitate unic.

- Ne trebuie Uniunea Europeană a Apărării.

- Ar trebui să ne axăm pe echipamente de securitate produse în Europa

- Am înaintat o recomandare pentru o mai bună protecție pentru jurnaliști. Vrem să înaintăm anul viitor o legislație pentru independența jurnaliștilor.

 

De asemenea, expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.