USR a lansat „Cartea neagră a guvernării”: Probabil, cel mai dezastruos mandat de premier de după Revoluţie

25 mai 2023, 14:17

„Suntem la finalul primei părţi dintr-un film de groază care se numeşte guvernarea PSD-PNL. Credem că mâine se încheie partea numită ‘Nicolae Ciucă’ şi începe episodul ‘Marcel Ciolacu’. Premierul Ciucă îşi încheie mâine mandatul de prim-ministru şi va intra, probabil, în istorie cu cel mai dezastruos mandat de premier de după Revoluţie. Am făcut un bilanţ al guvernării Ciucă, o carte neagră pentru a marca acest moment greu pentru economia României, pentru profesori, pentru toate categoriile profesionale din societate. Pe copertă sunt cei doi cărora le-a fost delegată guvernarea, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, dar există şi un patron: Klaus Werner Iohannis”, a declarat Drulă, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul USR.

Drulă i-a reproşat preşedintelui Iohannis că a adus o „guvernare dezastruoasă” la conducerea ţării, că a „distrus PNL şi l-a făcut o remorcă, o anexă” a PSD, dar şi că ar fi oprit modernizarea României.

„Ce rămâne în urma acestui guvern, dacă e să vorbim doar de câteva cifre din economie? Scumpiri – cele mai mari din ultimii 20 de ani. Inflaţie cu două cifre. Chiar şi în prezent, chiar pe cifrele INS, care nu sunt chiar uşor de crezut, peste 20% la alimente. Dublarea ratelor la credite, o gaură bugetară de cel puţin 30 de miliarde de lei, o economie frânată. INS ne spune la ultimele cifre că mai există o creştere anemică de 0,1%, dar, bazat pe istoria dumnealor, probabil deja suntem în zona de stagnare sau scădere. Un curs euro care a făcut trei recorduri succesive săptămâna trecută”, a spus liderul USR.

Drulă a menţionat că această situaţie economică a generat „o nemulţumire colosală” în societatea românească, astfel încât aproape patru din cinci români consideră că ţara merge într-o direcţie greşită.

„În plan extern, avem cea mai mare ratare din ultimii 20 de ani: ratarea aderării la spaţiul Schengen. Aşa arată acea stabilitate pe care ne-a vândut-o preşedintele Iohannis. Adică o stabilitate a eşecului. Dacă vorbim de ‘realizările’ acestui guvern, suntem obligaţi să constatăm că singura ‘realizare’ este salvarea pensiilor speciale. Nicolae Ciucă pleacă din mandat cu pensia de 18.000 lei intactă şi s-a luptat cu dinţii, cu ghearele să îşi păstreze această pensie”, a susţinut Drulă.

Conform bilanţului lansat de către USR, în timpul actualei guvernări au avut loc cele mai mari creşteri de preţuri din România din ultimii aproape 20 de ani. Cea mai mare parte a acestei inflaţii a fost provocată de preţurile din energie „umflate artificial chiar de către stat”, transmite USR. Se menţionează că toate companiile statului din energie au făcut profituri istorice în 2022 „pe spatele consumatorilor captivi”, iar banii din aceste profituri s-au dus la stat.

„Un alt aspect dureros al creşterii galopante a preţurilor a fost creşterea preţurilor la alimente, aproape de două ori peste rata inflaţiei. În ultimul an, laptele s-a scumpit cu 60%, untul cu 45%, uleiul cu 40% şi exemplele pot continua pentru aproape toate produsele alimentare”, transmite USR.

În raport se arată că „un alt efect dramatic al inflaţiei scăpate de sub control” a fost creşterea „masivă” a ratelor la credite.

„Majoritatea celor care au luat credite în lei – 350.000 de credite dependente de ROBOR şi 400.000 de credite dependente de IRCC – au văzut cum au de plătit sume de aproape două ori mai mari decât plăteau cu un an înainte”, precizează USR.

Se menţionează că, doar în primele patru luni ale acestui an, Guvernul a împrumutat peste 84 de miliarde de lei de pe pieţele interne şi externe.

„Până la sfârşitul anului, Guvernul va avea nevoie să împrumute încă o dată pe atât pentru a acoperi deficitul bugetar. E vorba de deficitul teoretic, fiindcă, în practică, gaura bugetară doar în primele patru luni ale anului este estimată la 30 de miliarde de lei. În acest ritm, deficitul bugetar prognozat pentru acest an – de 4,4% din PIB – are toate şansele să fie depăşit cu mult”, precizează reprezentanţii partidului.

Totodată, USR afirmă că „doar în primul an de guvernare sectorul public a adăugat peste 30.000 de noi angajări, iar cheltuielile cu achiziţii cu bunuri şi servicii au explodat”. Astfel, numărul de angajaţi din sistemul public atinsese la finalul lunii noiembrie 2022 un „maxim istoric” al ultimilor 12 ani, de 1.280.0003 persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite