Vacanțele în Spania, amenințate de protestele unor locuitori nemulțumiți de afluxul de turiști
14 August 2017, 17:19 (actualizat 04 Iunie 2018, 15:40)
(actualizat 04 Iunie 2018, 15:40) | Știrile TVR

Spania se mândreşte cu o creştere istorică a numărului de turişti. Dar acest lucru nu este pe placul unora dintre localnici, care critică prezenţa străinilor. Mesaje cum ar fi „Turişti, plecaţi acasă!" au apărut pe pereţii unor clădiri din nordul ţării, iar autorităţile spaniole încearcă să oprească răspandirea acestui fenomen.

Mai mulţi necunoscuţi au scris pe faţadele unor clădiri din oraşele spaniole Bilbao şi San Sebastian mesaje prin care îi îndeamnă pe turişti să plece.

Graffiti-urile au apărut în zona istorică a oraşului San Sebastian, iar diverse persoane cu faţa acoperită au aruncat cu vopsea roşie în sediul oficiului de turism al Ţării Bascilor din Bilbao.

Autorii acestei campanii sunt membri ai unei organizaţii de tineret care, în mod tradiţional, susţine independenţa Ţării Bascilor de Spania.

Aceştia au postat pe internet şi un clip video prin care îi cheamă pe localnici la o manifestaţie masivă împotriva turismului pe care-l asociază cu exploatarea şi sclavia.

Guvernul regional basc critică protestele şi se teme că aceste acţiuni radicale vor afecta imaginea regiunii şi vor pune în pericol locurile de muncă din domeniul turismului.

Proteste izolate de acest tip au avut loc şi în Barcelona sau Mallorca, unde militanţi ai unui partid anti-capitalist consideră că turiştii distrug oraşele cele mai populare din peninsulă.

O parte dintre localnici denunţă aglomeraţia din timpul verii şi scumpirea chiriilor, dar guvernul lui Mariano Rajoy atrage atenţia asupra importanţei vitale pe care o are turismul pentru recuperarea economică a Spaniei.