Vaccinații anti Covid ar putea sta mai puțin în izolare dacă sunt depistați cu SARS-CoV-2

Vaccinații anti Covid ar putea sta mai puțin în izolare
Vaccinații anti Covid ar putea sta mai puțin în izolare
3 septembrie 2021, 22:49

Potrivit ultimelor studii, persoanele complet vaccinate anti-COVID care sunt depistate cu SARS-CoV-2 scapă mult mai repede de infecţie. Au simptome mult mai uşoare decât cei nevaccinaţi. Iar intervalul în care sunt contagioşi este mult mai scurt.

Dr. Gindrovel Dumitra, preşedinte, Grupul de Vaccinologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei: Ei realmente nu mai reprezintă un pericol pentru ceilalţi. În medie există un portaj aproximativ asemănător cu persoanele nevaccinate în primele două zile, după care acesta începe să scadă progresiv.

Aşa că oficialii discută să schimbe metodologia, ca să le permită să iasă mai repede din izolare.

Valeriu Gheorghiță, preşedinte, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19: Se debarasează de virus mult mai rapid decât persoanele nevaccinate, ceea ce înseamnă că undeva la ziua 7, ziua 8 am putea să facem un test şi, dacă este negativ, persoana poate să iasă din izolare, cu condiţia, sigur, să fie bine din punct de vedere clinic.

Dintre cei vaccinaţi cu schemă completă confirmaţi cu SARS-CoV-2, cei mai mulţi sunt asimptomatici. Anticorpii dobândiţi prin vaccinare neutralizează virusul care poate intra în căile respiratorii în lipsa măsurilor de protecţie, explică medicii. Ei spun că dintre cei cu simptome, foarte puţini ajung la spital, dar cu forme medii de COVID.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, director medical Institutul „Matei Balş”: Vaccinarea transformă infecţia cu SARS-CoV-2 într-un guturai, sigur, cu ghilimelele de rigoare. De multe ori au o simptomatologie uşoară, care poate să fie respiratorie sau digestivă, exact ca la un guturai. Le curge nasul, tuşesc puţin, au poate o stare generală uşor modificată, dar lucrul acesta se rezolvă în 2-3 zile, maximum 5, adică diferenţă semnificativă faţă de ce se întâmpla în mod normal înainte de schema de vaccinare.

Vaccinarea cu schema completă reduce riscul de spitalizare cu peste 70%, în caz de COVID, arată un studiu publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet. Cei testaţi pozitiv după ce au fost vaccinaţi cu ambele doze au probabilităţi aproape duble de a fi total asimptomatici, potrivit aceluiaşi studiu.

În România, doar puţin peste un sfert din populaţie are schema completă de vaccinare. Iar numărul celor cu COVID care au nevoie de internare creşte de la o zi la alta.

Institutul „Matei Balş” deja e aproape plin: mai puţin de 10 la sută din paturi mai sunt libere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite