Tot mai multe cazuri de cancer, cauzate de HPV. Vaccinul, gratuit pentru fetele sub 18 ani, este de negăsit la DSP-uri

24 mai 2022, 19:47

După eşecul campaniei din 2008, acum, tot mai mulţi părinţi le cer medicilor de familie să le vaccineze copiii anti-HPV, virusul care poate cauza cancer de col uterin şi nu numai.

Dr. Gabriela Mușat, medic primar ORL, „Spitalul Sfânta Maria, Bucureşti: „ În ultimul timp găsim din ce în ce mai multe cancere în sfera ORL, în cavitatea bucală, în faringe, chiar şi în laringe, în care este implicat şi virusul HPV.  Operăm din ce în ce mai multe formaţiuni tumorale beninge, papiloame.  Cea mai bună metodă de protecţie mi se pare vaccinarea HPV”.

Vaccinul anti-HPV este gratuit pentru fetele cu vârste între 11 şi 18 ani, dacă părinții depun cerere la medicul de familie. Erau aproape 5.500 depuse, la sfârşitul lui martie. În mai multe judeţe, de aproape o lună nu mai este, însă, nici o doză disponibilă la DSP.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, în județul Dolj și membru în Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei: „Dacă Direcţia de Sănătate Publică nu are în stoc, este necesar să se aştepte următoarea licitaţie făcută de către Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia de vaccin, licitaţie care are loc anual. Sunt părinţi care mi-au comunicat că vor să-şi vaccineze băieţii”.

În toată ţara, sunt disponibile la medicii de familie şi la DSP aproximativ 35 de mii de doze, potrivit Ministerului Sănătăţii. Iar următoarea tranşă va fi livrată până la sfârşitul anului, în funcţie de alocarea bugetară.
Dr. Raluca Zoițanu, președinta Federației Patronatelor Medicilor de Familie: „Există frecvent sincope, astfel încât, pentru o cerere făcută acum, primim doze de la DSP peste șase luni, de exemplu. Asta ni s-a întâmplat cu cererile făcute în februarie, martie. În București, de-abia acum am primit dozele de vaccin pentru acele cereri. Sunt părinţi care întreabă dacă pot să facă cerere şi pentru băieţi”.
Ana Măiță, președinta Asociației „Mame pentru Mame”: „Vaccinând băieţii vom proteja mai bine fetele şi îi vom proteja şi pe ei de cancerele generate de HPV. Oferă protecție pentru șase tipuri de cancere. Aşa a reuşit Australia să elimine cancerul de col uterin, vaccinând şi fetele, şi băieţii”.
Ministerul Sănătăţii anunţa, în trecut, intenţia de a le oferi şi băieţilor şansa de a se vaccina gratis anti-HPV, dar nu s-a mai concretizat.
În farmacii, o doză de vaccin anti-HPV costă peste 650 de lei şi cum schema prevede două sau chiar trei doze, în funcţie de vârstă, puţini îşi permit să le cumpere.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Este bine să găsim şi un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin, diferenţiată, în aşa fel încât accesul la vaccin să fie mult mai uşor, iar oamenii să poată procura vaccinul compensat în totalitate, dacă disuctăm de copii sau parţial, dacă discutăm de persoane adulte”.
În fiecare an, aproape 3400 de românce află că au cancer de col uterin și peste 1800 își pierd viața din cauza acestei  maladii care poate fi prevenită prin vaccinare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite