VACCINARE COVID-19. Se pot vaccina pacienții oncologici aflați sub tratament?
24 Ianuarie 2021, 20:26
(actualizat 25 Ianuarie 2021, 10:58)

Continuă campania TVR de întrebări şi răspunsuri legate de vaccinare. Medicul Dana Lucia Stănculeanu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, ne explică în acest episod dacă pacienţii oncologici aflaţi sub tratament se pot vaccina.

"Ei se pot vaccina. Singurul lucru pe care vreau să-l spun în plus pentru ei este să vorbească cu medicul curant", a subliniat dr. Dana Lucia Stănculeanu.

"Pacienții care fac chimioterapie trebuie să aleagă bine momentul administrării vaccinului, în sensul că vaccinul trebuie administrat într-o perioadă bună, respectiv la 3-4 săptămâni de la ultima serie de chimioterapie, în așa fel încât pacientul să nu fie într-o perioadă de pancitopenie (scăderea numărului hematiilor, leucocitelor și trombocitelor sanguine mult sub valorile fiziologice n.r.)", a explicat medicul.

"În mod corect, pacientul ar trebui să se vaccineze înainte de începerea tratamentului oncologic. Sigur că dacă pacientul este în tratament adjuvant și atunci mai există o cură de tratament de chimioterapie, sigur că e preferabil ca vaccinarea să se facă după ultima cură de chimioterapie, într-un interval de siguranță", a adăugat dr. Stănculeanu.

"Pacienții care fac radioterapie pot să-și administreze teoretic oricând vaccinul pe parcursul efectuării tratamentului", a conchis preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România.