Vaccinarea anti-Covid, pe înțelesul tuturor. Discuție online organizată de Colegiul Medicilor. Vlad Voiculescu: “Vaccinarea este sigură şi eficientă şi singura noastră şansă pentru a reveni la normalitate”

9 ianuarie 2021, 18:07

Ministrul Sănătăţii a anunţat că pentru etapa a doua de imunizare vom avea un call-center cu număr unic şi o platformă de programare mult mai uşor de folosit. Iar o echipă de experţi va combate rapid informaţiile false care-i sperie pe cei care ezită să se vaccineze.

Peste 102 mii de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială s-au vaccinat din 27 decembrie până acum. Şi s-au înregistrat doar 350 de reacţii adverse, comune şi minore.

Medicii speră că informaţiile corecte, bazate pe dovezi ştiinţifice, care arată că vaccinul este sigur, le vor înlătura temerile celor care încă ezită să se imunizeze anti-COVID.

“Construim o echipă pentru combaterea dezinformării. Vom răspunde în timp real la orice informaţii false şi vom difuza informaţii clare şi simple care arată adevărul şi adevărul este că vaccinarea este sigură şi eficientă şi singura noastră şansă pentru a reveni la normalitate”, a precizat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Autorităţile îi încurajează şi pe medici şi pe cei care s-au vaccinat deja să anunțe toate reacţiile adverse apărute după vaccinare. Raportarea poate fi făcută şi pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Cum se va stabili dacă eventualele probleme de sănătate care apar după imunizare au legătură sau nu cu vaccinul? Cine va stabili acest lucru şi pe ce criterii?

Prof. dr. Robert Ancuceanu, UMF „Carol Davila” Bucureşti: „În realitate, legătura de cauzalitate este complicat de stabilit. Presupune anumite principii tehnice. Sigur, una dintre ele este succesiunea evenimentelor, dar altul este plauzibilitatea biologică, credibilitatea din punct de vedere statistic. Lucrurile sunt mult mai complicate şi cu atât mai mult cu cât vorbim de evenimente mai îndepărtate în timp. Dacă vaccinarea se produce astăzi şi peste doi ani se întâmplă ceva, este foarte greu, devine tot mai greu să stabileşti că, într-adevăr, ar fi existat o legătură de cauzalitate, deoarece în timp de doi ani se pot întâmpla foarte multe, o persoană să fie expusă la o varietate de factori de risc, influenţe şi aşa mai departe”.

În lume, sunt câteva milioane de persoane vaccinate şi nu au fost înregistrate reacţii adverse grave sau care pun la îndoială siguranţa vaccinului, spune coordonatorul campaniei de imunizare, col. dr. Valeriu Gheorghiță: “În cazul în care se constată un tip de reacţie adversă care poate nu a mai fost raportată, trebuie încurajată raportarea imediată tocmai pentru a se analiza relaţia cauză-efect şi pentru a se evalua dacă au mai fost raportate cazuri similare la nivel mondial. Tocmai pentru a se vedea dacă există semnale că apar alte tipuri de reacţîi adverse cu o frecvenţă foarte rară care nu au putut fi identificate în studii”.

Oficialii estimează că până la începutul lunii aprilie vor fi vaccinaţi în jur de 1,3 milioane de români. Între timp, virusul care a bulversat lumea continuă să facă victime. 86 de bolnavi cu COVID s-au stins în ultima zi. 1.100 luptă pentru viaţă la Terapie Intensivă. Şi au mai fost confirmate încă 4.403 cazuri noi de infectare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite