Vaccinarea anticoronavirus: Secretarul general al ONU îndeamnă ţările să dea dovadă de mai multă ambiţie
17 Decembrie 2021, 09:32 (actualizat 17 Decembrie 2021, 09:33)
(actualizat 17 Decembrie 2021, 09:33) | Știrile TVR

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a îndemnat joi ţările lumii să dea dovadă de mai multă ambiţie pentru vaccinarea populaţiei, apreciind totodată că doar vaccinurile nu vor permite eradicarea pandemiei de COVID-19, informează AFP.

Potrivit lui Guterres, obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ca fiecare ţară din lume să vaccineze 40% din populaţia sa până la sfârşitul lui decembrie şi 70% până la mijlocul lui 2022, nu va putea fi atins.

"Ţările trebuie să ia măsuri concrete în următoarele zile pentru a avansa mai mult spre obiectivul mondial de 40% al OMS şi a fi mai ambiţioase în eforturile lor de a atinge 70% din populaţie în toate ţările până la mijlocul lui 2022", a spus el în timpul unei întâlniri online cu mass-media.

"Nu putem învinge o pandemie în mod necoordonat", a mai spus secretarul general al ONU, deplângând din nou inechitatea în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri între ţările sărace şi bogate.

"COVID-19 nu va dispărea" şi "devine clar că doar vaccinurile nu vor permite eradicarea pandemiei", a declarat Antonio Guterres, recunoscând că "vaccinurile evită spitalizarea şi decesul pentru majoritatea celor cărora le sunt administrate şi încetinesc răspândirea".

Strategia OMS "necesită angajamentul total al statelor membre, în special al celor care dispun de capacităţi de producţie de vaccinuri sau de aprovizionări importante". "Însă, cu câteva zile înainte de data limită, 98 de ţări nu au fost în măsură să-şi atingă acest obiectiv de sfârşit de an. 40 de ţări nici măcar nu au putut să vaccineze 10% din populaţia lor", a subliniat el.

"În ritmul actual, Africa nu va atinge pragul de 70% înainte de august 2024. Inechitatea în privinţa accesului la vaccinuri oferă variantelor (de COVID-19) timp pentru a se dezlănţui, distrugând sănătatea persoanelor", a denunţat secretarul general al ONU.

 

 

sursa agerpres