Vaccinarea obligatorie, în discuție | Dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător: Un vârf la 15.000 de cazuri pe zi la începutul lunii octombrie ar fi devastator pentru spitale

15 septembrie 2021, 18:48

Deja e presiune la Terapie Intensivă, unde luptă aproape 700 de bolnavi. 81 au fost răpuşi de COVID numai în ultima zi. Peste 95 la sută dintre cei care au pierit în ultima săptămână erau nevaccinaţi. Aşa că autorităţile discută de obligativitatea vaccinării sau testării contra cost pentru personalul din sectoare esenţiale.

Nici nu a început bine şcoala, după o vacanţă cu o mare de oameni la un loc şi festivaluri ca înainte de pandemie şi asistăm la o explozie de infectări.

Pragul de 4.000 de cazuri noi pe zi, atins anul trecut la jumătatea lui octombrie, a fost deja depăşit. Sunt de aproape patru ori mai multe infectări noi decât exact acum un an.

Atunci erau sub 500 de bolnavi în stare gravă. Acum sunt aproape 700, iar paturile de ATI se ocupă rapid peste tot. Marea majoritate – nevaccinaţi. Iar numărul cazurilor noi cauzate de varianta Delta creşte accelerat în toată ţara.

Dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător: „Pe o curbă exponenţială cu o rată de dublare la zece zile, va dura zece zile să ajungem de la 4.000 de cazuri pe zi la 8.000 de cazuri pe zi. Este absolut inevitabil. (…) Un vârf la 15.000 de cazuri la începutul lunii octombrie ar fi devastator pentru spitale. (…) Vaccinarea este o soluţie incomparabil mai bună. (…) Opţiunea ta de a nu te vaccina este automat o opţiune să te infectezi în valul Delta. Îmi pare rău că eşti minţit de negaţionişti. Te vei infecta!”

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:În următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, unde există interacțiune crescută și expunere frecventă la multe persoane, aproape nicio persoană care nu are niciun fel de imunitate nu va scăpa fără infecție. (…) Vorbim de fapt de pierderi de vieți omenești, și astea se previn doar prin vaccinare”.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Dreptul celui care nu vrea să se vaccineze încetează acolo unde începe dreptul meu care vreau să mă vaccinez. Să nu vină el să mă infecteze. (…) Să nu vină să-mi pună mie în pericol viaţa prin refuzul lui de a se vaccina. (…) Nu numai viaţa lui este protejată de Constituţie, ci şi viaţa mea”.

La deschiderea şcolilor, mai puţin de 30 la sută din populaţia rezidentă este vaccinată, foarte departe de ţinta de zece milioane anunţată, care ar fi ferit spitalele de o avalanşă de cazuri grave şi de decese. Aşa că la guvern se discută de obligativitatea vaccinării sau a testării săptămânale, contra cost, pentru personalul din sectoare esenţiale, precum cei din sănătate, educaţie, poliţişti, pompieri sau jandarmi.

Propunerea a venit de la fostul ministru Nelu Tătaru, acum consilier al premierului: „Se propune acest lucru în contextul în care avem o creştere. În două zile am avut o dublare a numărului de cazuri, a numărului de decese şi din 155 de copii, zece sunt la Terapie Intesivă. Este datoria noastră a face ceva că să terminăm această pandemie”.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: Cred că este o aşteptare, fără a antama o soluţie, o aşteptare legimită a pacientului (…) să aibă o anumită siguranţă legat de faptul că cel care îl tratează ori este vaccinat ori este testat periodic. Sunt şi alte categorii de domeniu unde relaţionarea cu publicul, cu membrii societăţii, cu oameni este zilnică şi ar trebui să avem o siguranţă mai mare legat de vaccinare, respectiv de testare”.

Radu Vasile,  copreşedinte Federaţia Solidaritatea Sanitară: Nu suntem de acord cu plata testării de către angajaţi. Infirmiere, îngrijitoare, brancardieri (…) o să-şi dea demisia unul câte unul. (…) Nu cred că cineva mai vine la serviciu pentru 800 de lei.

Între timp, guvernul a discutat deja în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care introduce testarea contra cost a personalului din centrele rezidenţiale.

Potrivit documentului, angajaţii care nu prezintă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi nu au o adeverinţă medicală care să ateste că le este contraindicată vaccinarea  trebuie să prezinte săptămânal rezultatul negativ al unui test PCR sau al unui test rapid, pe care trebuie să şi-l achite. Altfel nu vor mai avea voie să intre în centre şi să se îngrijească de beneficiari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite