Val de indignare după ce autoritățile locale dintr-un sat spaniol au pulverizat clor pe o plajă „pentru a proteja copiii de coronavirus”

30 aprilie 2020, 16:32

Oficialii însărcinați cu protejarea mediului din regiunea Andalusia au deschis o anchetă după ce activiștii au reclamat că specii protejate au fost grav afectate, transmite presa locală, citată de The Independent.

Tractoarele au distrus cuiburile păsărilor migratoare ascunse în dunele de nisip.

Activista de mediu Maria Dolores Iglesias a declarat pentru mass-media din Spania că a inspectat plaja și că clorul „a ucis tot ce era pe suprafața solului”. „Nu se mai vede nicio viețuitoare, nici măcar insecte”, a subliniat ea.

„Clorul este un dezinfectant foarte puternic, poate fi folosit pentru a curăța străzile, asfaltul, dar aici pagubele sunt majore”, a indicat Maria Dolores Iglesias. „Au devastat spațiile dintre dune și au încălcat toate regulile. E o aberație ce au făcut, mai ales că virusul este răspândit de oameni, nu de plajă. E o nebunie”.

Puternic lovită de epidemie, Spania încearcă să ridice restricțiile treptat. A anunțat un plan în 4 etape în acest sens.

Un oficial local, Agustin Conejo, a declarat că spălarea cu clor a fost inițiată că măsură de prevedere pentru momentul în care copiii vor veni pe plajă, după 6 săptămâni de carantină. „Recunosc că a fost o greșeală, dar a fost făcută cu cele mai bune intenții”, a declarat el pentru Canal Sur.

Organizația Greenpeace a comparat demersul cu ipoteza, caracterizată ulterior drept „sarcasm” din partea lui Donald Trump, privind injectarea cu dezinfectant ca „tratament” împotriva coronavirusului.

„Pulverizarea de clor pe plajă în mijlocul perioadei de reproducere a păsărilor sau în timpul dezvoltării rețelei nevertebratelor care vor susține pescuitul… nu este una dintre ideile lui Trump. Se întâmplă în Zahara de los Atunes”, a transmis pe Twitter Greenpeace Spania.

Două grupuri care militează pentru protejarea mediului au decis să depună plângere în justiție.

Ecologiștii în acțiune-Agaden și Voluntarii Trafalgar acuză că acțiunile autorităților au pus în pericol speciile care locuiesc sau tranzitează plaja.

„În fața acestui comportament nechibzuit, facem apel la bun simț și la rațiune din partea municipalităților din zona de coastă a provinciei Cadiz, din Sanlucar de Barrameda până la San Roque, să nu adopte acest model distructiv, care aduce mai multe daune decât beneficii” este apelul activiștilor de mediu.

Autoritățile din Zahara de los Atunes ar putea fi amendate cu până la 60 de mii de euro pentru decizia lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite