Nemulțumiri după ce Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul reformei pensiilor speciale. Fost judecător și membru CSM: "Reglementarea suferă în mare măsură de vicii de neconstituţionalitate"
Reforma pensiilor speciale şi de serviciu va duce la un val de demisii dacă proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii va fi adoptat în forma actuală. Este avertismentul sindicaliştilor, care spun că inclusiv unele modificări sunt neconstituţionale şi nu fac decât să adâncească diferenţele inechitabile dintre angajaţii din sistemele vizate.
În luna noiembrie, statul a plătit aproape 10 mii de pensii beneficiarilor de legi speciale. Mai mult de jumătate dintre aceşti pensionari primesc lunar între 11 și 21 de mii de lei, în cazul magistraţilor pensionaţi.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală, atunci nicio pensie specială sau de serviciu nu va mai depăşi media veniturilor din ultimul an. În plus, baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, cu excepţia magistraţilor, iar vârsta de pensionare va creşte treptat la 65 de ani.
Modificările propuse au stârnit un val de nemulţumiri.
Adrian Toni Neacşu, fost judecător și membru CSM: "Reglementarea care a fost pusă în spaţiul public suferă în mare măsură de vicii de neconstituţionalitate. (...) Cea mai mare problemă este acea recalculare a pensiilor aflate în plată (...), ceea ce în mod cert va presupune o diminuare a acestor pensii."
Cosmin Dorobanțu, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: "Guvernul României adânceşte inechităţile în ceea ce priveşte pensiile militare de stat prin modificarea bazei de calcul, de la 6 luni consecutive la 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate."
"Dacă există o corectă corelare cu ceea ce înseamnă soldă şi nu venit, posibil ca o parte dintre cei care vor ieşi la pensie să aibă vis-a-vis de calculul actual (...) s-ar putea să aibă o scădere", atrage atenția generalul în rezervă Cristian Barbu.
Pensiile speciale reprezintă cartoful fierbinte pentru ultimele guvernări, presate să facă schimbări pentru categorii precum magistrații, militarii şi personalul aeronautic civil.
Sorin Ioniţă, Expert Forum: "Suntem la începutul unui drum, nu la sfârşitul unui drum. Şi oricum, începutul este foarte modest. (...) Sunt doar nişte corecţii minimale. (...) E o mică cosmetizare ca să nu se pună că nu s-a făcut nimic, din cauză că există jalon în PNRR."
Marius Budăi, ministrul Muncii: "Încă suntem în discuţii cu Comisia Europeană. Avem acest proiect trimis în avizare către CSM, îl vom trimite și către ministerele interesate. (...) Nu se va mai depăşi venitul din activitate şi vom avea şi acea vechime minimă necesară pentru a accesa un astfel de drept."
De această dată, reforma trebuie făcută anul acesta, fiind asumată la Bruxelles prin programul care aduce mulți bani României, dar cu condiții clare. O misiune ce pare imposibilă în două săptămâni.