Val de pensionări în magistratură. Explicații: Tărăgănarea legilor justiției, numărul mare de dosare alocat unui judecător, infracționalitatea crescută

20 septembrie 2022, 11:07

Anul trecut, peste 400 de magistrați au decis să iasă din sistem, după scandalul legat de vârsta de pensionare.

La Institutul Naţional al Magistraturii este cel mai mic număr de candidaţi înscrişi din istoria instituţiei.

În prezent, un judecător poate avea şi 100 de dosare pe zi.

Care sunt explicațiile ne spune Lilliana Năstase, jurnalist TVR:

– din cauza vidului legislativ, legile justiției sunt pe masă de ani, și cele aflate în dezbatere acum au fost inițiate în urmă cu doi ani. Schimbarea constantă a legii și nesiguranța legislativă duc la aceste ieșiri din sistem.

– neîncrederea în sistemul de justiție. În ultimii doi – trei ani, sistemul de justiție nu a mai fost la standardele de acum șapte – opt ani. Acum, la Institutul Național al Magistraturii (INM), instituția care formează procurorii și judecătorii, avem doar șapte – opt candidați pe un loc, față de 20 pe un loc, cum era în urmă cu câțiva ani.

– există judecători care au și 100 de dosare pe zi, asta înseamnă o responsabilitate uriașă. Numărul mic de candidați la INM înseamnă și o scădere a calității actului de justiție.

– același lucru s-a întâmplat și la admiterea la Barou, este posibil ca modul de a intra să fie cu totul altul, ca și performanțele.

– trebuie îmbunătățită calitatea învățământului în sistemul judiciar

– infracționalitatea a crescut foarte mult și în România

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite