Val de reacții internaționale nefavorabile după anunțarea referendumurilor de alipire a separatiștilor la Federația Rusă
21 Septembrie 2022, 13:58 (actualizat 21 Septembrie 2022, 14:46)
(actualizat 21 Septembrie 2022, 14:46) | Știrile TVR

Planurile pro-ruşilor de a organiza aşa-zise referendumuri pentru alipirea la Rusia a unor regiuni din Ucraina au stârnit un val de indignare la nivel internaţional. Toată lumea democratică atrage atenţia că rezultatele nu vor fi recunoscute şi că este vorba de false consultări populare cu rezultatul dat în plic de la Moscova.

Nicio țară democratică și niciun organism internațional nu vor recunoaște rezultatele așa-ziselor "consultări populare" din zonele ocupate de ruși în Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională și că reprezintă o provocare. Iar secretarul general NATO atrage atenția că e vorba de încălcarea normelor internaționale.

Jens Stoltenberg: Aceste simulacre de referendumuri nu au nicio legitimitate. E o nouă escaladare în războiul lui Putin. Comunitatea internaţională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional şi să sporească ajutorul pentru Ucraina.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson. Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate, iar noi, polonezii, ştim asta din cel de Al Doilea Război Mondial, nu valorează nimic. Rezultatul e decis la Kremlin, nu la vot.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Este foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate. Nu sunt reglementate de dreptul internațional şi de acordurile la nivelul comunităţii internaţionale. Totul e o agresiune imperalistă, pe care vor să o cosmetizeze.

De asemenea, administrația americană precizează că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi anexate din Ucraina.