Valeriu Gheorghiță, la TVR: Nu este exclus ca în lunile următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie
16 Noiembrie 2021, 23:31 (actualizat 16 Noiembrie 2021, 23:43)
(actualizat 16 Noiembrie 2021, 23:43) | Știrile TVR

Valeriu Gheorghiță a explicat marți seara, în direct la Tema Zilei de la TVR1, de ce certificatul digital de vaccinare este valabil până în iunie 2022 și a precizat că în acest moment nu sunt discuții în România ca doza 3 de vaccin anti-COVID să devină obligatorie. Șeful campaniei de vaccinare nu a exclus ca în perioada următoare certificatul digital să fie redefinit, în condițiile în care sunt țări, precum Franța, în care a fost impusă doza booster pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru eliberarea certificatului de vaccinare.

"În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare - aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.  Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare. Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că  nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii - persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical - să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni", a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) la TVR.

"La acest moment, certificatul digital funcționează în baza schemei primare de vaccinare - fie în două doze, fie o singură doză, în funcție de tipul de vaccin efectuat și care are valabilitate timp de un an - până la mijlocul verii anului viitor (iunie 2022, n.r). De la acel moment, lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologică", a mai spus Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că perioada de valabilitate până în iunie 2022 nu poate, medical, să încadreze toate cazurile, iar răspunsul imun este variabil de la o persoană la alta.

Șeful campaniei de vaccinare a precizat că nu se discută în acest moment despre obligativitatea dozei 3, aceasta este doar ferm recomandată anumitor categorii, și a arătat că aceasta poate fi temporizată pentru persoanele care au trecut prin boală și au și schema de vaccinare completă: "În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecțiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere și de îmbolnăvire (personalul medical, personalul din învățământ), dar și celelalte persoane care au cel puțin șase luni de la momentul vaccinării. Persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă și au și istoric de trecere prin boală se poate temporiza efectuarea dozei de rapel. Datele ne arată că o persoană care este cu istoric de trecere prin boală și are și o schemă de vaccinare completă are un nivel ridicat de protecție."