Valeriu Gheorghiță: Singura contraindicație reală la vaccinare este reacția alergică cunoscută la una dintre componentele vaccinului

22 octombrie 2021, 15:21

Valeriu Gheorghiță spune că trebuie cerută și o a doua părere dacă cumva o persoană primește sfatul de a nu se vaccina de la un medic.

În momentul de față sunt foarte puține contraindicații reale pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Singura contraindicație este reacția alergică cunoscută la una dintre componentele vaccinului, celelalte situații sunt contraindicații de moment, temporare. Adică dacă persoana respectivă are febră, are o boală acută febrilă la momentul la care dorește să se vaccineze, este bine să temporizăm momentul vaccinării, a arătat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că, vineri, la maratonul de vaccinare organizat în Capitală, a fost prezent și reprezentatul Societății de Obstetrică și Ginecologie iar recomandarea acestuia pentru femeile însărcinate a fost de vaccinare.

Sunt alte contraindicații false pe care o parte din colegii noștri le transmit pacienților vizavi, de pildă, de statusul femeii gravide sau al femeii care alăptează. Datele actuale arată, cât se poate de clar, că femeia gravidă și cea care alăptează  – să nu amâne decizia de vaccinare, pentru că fac parte din categoria vulnerabilă, au risc să ajungă la spital cu forme grave, a spus Gheorghiță

Un alt mesaj transmis de coordonatorul campaniei de vaccinare se referă la persoanele cu boli cronice foarte multe asociate, care trebuie să se vaccineze pentru că n felul acesta se reduce riscul de a face forme grave.

În privința valului patru, Valeriu Gheorghiță a spus că s-ar putea ca acesta să nu urmeze cursul celorlalte valuri, deoarece este vorba despre o tulpină de două ori mai contagioasă decât celelalte, care în cazul unei populații neprotejate poate să genereze mii și mii de cazuri noi.

Totuși, Valeriu Gheorghiță este optimist și speră ca valul patru să se încheie înainte de finalul anului, dacă trendul de vaccinare se menține ridicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite