Valoare record pentru euro: 4,96 de lei. Este cea mai mare valoare din istorie. Experții se așteaptă ca euro să depășească pragul psihologic de 5 lei
17 Mai 2023, 14:13 (actualizat 17 Mai 2023, 21:04)
(actualizat 17 Mai 2023, 21:04) | Știrile TVR

Șoc pe piaţa valutară! Euro a ajuns la cea mai mare valoare față de moneda națională - 4 lei și 96 de bani este cursul anunțat de BNR. Leul s-a depreciat şi în raport cu celelalte valute importante. Analiştii economici pun această scădere pe seama deficitelor mari ale României, dar şi pe diferenţa semnificativă dintre inflaţia de la noi şi cea din zona euro.

Moneda euro a depășit pragul de 4 lei și 96 de bani la cursul stabilit de Banca Națională. Este un nou record, care i-a luat prin surprindere pe mulți economiști și analiști financiari.

În perioada imediat următoare, experții se așteaptă ca euro să depășească pragul psihologic de 5 lei, valoare la care se va menține câteva luni.

Această creștere va fi resimțită la nivelul populației. Se vor scumpi creditele luate în euro, vom plăti mai mult pe chirii, dar și la facturile de telefonie mobilă.

Maximul anterior a fost înregistrat în septembrie 2021, atunci euro se vindea cu puțin sub 4,95 de lei.