Vânzările cu amănuntul au crescut în România peste media UE, în luna august
06 Octombrie 2021, 13:21 (actualizat 06 Octombrie 2021, 13:33)
(actualizat 06 Octombrie 2021, 13:33) | Știrile TVR

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au revenit pe creştere în luna august, cu un avans de 0,3% comparativ cu luna iulie, însă a fost vorba de o creştere mai modestă decât estimau analiştii, în condiţiile în care consumatorii şi-au redus cheltuielile pe alimente, băuturi şi ţigări, transmite Reuters.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să crească cu 0,8% de la o lună la alta.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,8%, în timp ce vânzările de alimente au scăzut cu 1,5% iar vânzările de combustibili au scăzut cu 0,3%. Ţările membre cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul sunt: Malta (2,7%), Irlanda (2,5%) şi Slovacia (2%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,9% în luna august, după un avans de 1,1% în luna iulie.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 1,1%, în timp ce în zona euro au rămas stabile. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE au înregistrat o creştere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, ţările cu cea mai mare creştere a vânzărilor sunt: Malta (19,6%), Croaţia (18,1%) şi Slovenia (12,3%). În România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,3% în ritm anual în luna august, după un avans de 9,6% în luna iulie.

În acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea de 3% a vânzărilor de produse non-alimentare şi un avans de 2,1% a vânzărilor de combustibili, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 1,5%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2021 comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2021 comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,9%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie brută, în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 11,1%. Ca ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 11,7%.

 

 

 

 

sursa agerpres