Varza de Frumoasa, Harghita, la vremea recoltei. Anul acesta, producția a fost peste așteptările localnicilor
16 Octombrie 2021, 21:18 | Știrile TVR

După un an de muncă, a venit şi vremea recoltei pentru producătorii agricoli din Harghita. În comuna Frumoasa, varza e vedeta toamnei. Potrivit unui obicei al locului, zecile de hectare cultivate sunt recoltate doar într-o zi de sâmbătă, când se organiza şi un festival. Anul acesta însă, din cauza pandemiei, muzica, dansul şi bucatele secuieşti au lipsit.

Dis-de-dimineață, sătenii din Frumoasa au pornit la câmp pentru culesul verzei de pe cele 20 de hectare din jurul comunei.

Anul acesta, munca a fost parcă mai grea. Pe lângă restricțiile sanitare, și vremea rece le-a dat de furcă gospodarilor. La răsăritul soarelui, erau 7 grade şi a plouat mărunt.

Anul acesta, recolta de varză a fost peste aşteptările localnicilor şi multora le-au sărit în ajutor prietenii ca să termine cât mai repede culesul.

Localnicii sunt mândri că varza pe care o cultivă este căutată de gospodari din toată țara. I s-a dus vestea pentru gustul deosebit. În plus, se păstrează conservată în apă şi sare până în miezul verii.

Obiceiul recoltării verzei într-o zi de sâmbătă este foarte vechi şi încă se păstrează în mai multe localităţi din Harghita.